Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Йосиф Меламед: Фридкин е човек, който по-скоро се интересуваше от идеите, отколкото от резултатите
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 13.08.2023Коментари (0)952
© Фокус
Фридкин е човек, който по-скоро се интересуваше от идеите, отколкото от резултатите. Това каза Йосиф Меламед в предаването “Сториборд" с водещ Благой Иванов на Радио “Фокус". Йосиф е млад ценител и познавач на киното, завършил кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", работил по късометражни филми, а също и в рекламната индустрия. 

В този брой на предаването събеседниците правят творчески портрет на наскоро напусналия ни и изключителен режисьор Уилям Фридкин, който стои зад кино шедьоври като "Френска връзка", "Заклинателят" и "Магьосникът".

Уилям Фридкин започва да твори през 60-те години на ХХ век в Америка. “Това е един период на травма, в който най-вече успява да се възползва за щастие самото изкуство, което ражда впоследствие и големите творци на 70-те години и т. нар. “ново течение" (New Hollywood) на американската филмова индустрия, от което се числи и самият Били Фридкин", коментира Меламед.

“Най-силното оръжие на самия Фридкин във “Френска връзка" до голяма степен се оказва фактът, че филмът е базиран на реални събития, случили се именно през онова десетилетие", коментира киноведът относно филмовата класика от началото на 70те. “Тази груба, почти песъчлива картина, която напомня изключително много документалната стилистика на киното - той успява да я адаптира за своя игрален шедьовър, който се превръща в една вечна класика и който последват толкова много филми, които са по някакъв начин излезли изпод неговата егида".

Навярно най-известният филм на легендарния кинорежисьор е смразяващият “Заклинателят", още известен като “Екзорсистът". “За мен “Екзорсистът" преди всичко е драма. Това е един филм, който разглежда чисто метафорично, в контекста на жанра “хорър", страха на родителите от съзряването и изскубването от семейното огнище на техните деца".

За култовия трилър “Магьосникът" Меламед казва, че “това е един филм, с който дори и самият Алфред Хичкок би се гордял". 

На въпроса какво трябва съвременното кино да си вземе от творци като Уилям Фридкин, той отговаря: “Неговата смелост. Уилям Фридкин според мен беше режисьор, който предпочиташе да не снима филми, отколкото да снима неща, които просто може да направи, защото е достатъчно опитен. 

Той предпочиташе да провокира, да шокира публиката си и независимо от това с какъв резултат излизаха накрая неговите филмови продукции, те бяха филми, които носеха авторския почерк. Без компромиси, без външна намеса, без каквото и да е опити в услуга на това какво би искала да види публиката, за да може филмът да се продаде колкото се може по-добре. Фридкин е човек, който по-скоро се интересуваше от идеите, отколкото от резултатите".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: