Историкът проф. Вера Бонева: Фердинанд е бил подготвян за крал на Франция, но става княз на България

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
13:44 / 27.05.2024
1228
Фердинанд е бил подготвян за крал на Франция, но става княз на България. Това каза историкът проф. Вера Бонева в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

След абдикирането на княз Александър І през август 1886 г. България изпада в политическа криза, тъй като остава без ключовата фигура в своята държавна структура. Третото Велико народно събрание има основната задача да избере български княз.

"Но кандидати за княз на новосъединеното княжество, което е с много разклатено международно положение и загубено покровителство от страна на Русия, няма. Народното събрание успява да издири един кандидат – сина на датския крал, принц Валдемар Датски. Той е искал да приеме поканата, но баща му не му разрешава. Третото Велико народно събрание избира една тричленна комисия, в която е и д-р Константин Стоилов, и в продължение на месеци тя осъществява срещи и търси кандидати. Фердинанд Сакскобургготски влиза в късия списък, но има индикации, че той няма да бъде признат от Русия. Русия предлага грузинския княз Николай Мингрели, но България отказва да го приеме. В крайна сметка през юни 1887 г. Фердинанд е избран. Решаваща роля тук изиграва майка му княгиня Клементина, която се явява "сивият кардинал" в нашия дворец", разказа проф. Бонева.

В продължение на 10 години княз Фердинанд остава непризнат от Великите сили.

"Ползвайки своите лични дворцови контакти, които има по родова линия, той осъществява неформални срещи и постепенно успява да елиминира изолацията на България. Заедно с нашите правителства той успява да осигури суверенно развитие на страната след 1896 г. Актът от 22 септември 1908 г. е резултат от факта, че България вече е фактор в балканската политика, със самостойно поведение, с търговски договори и със стабилно дипломатическо представителство. Тук князът и цар след 22 септември има наистина ключова роля, тъй като той е много, много умел дипломат", подчерта проф. Бонева.

Фердинанд е най-дълго управлявалият владетел на Третото българско царство.

"Той идва тук много трудно, непризнат, и си отива отново под влияние на Великите сили, които в края на Първата световна война поставят като първо условие за сключване на мир с България неговата абдикация. Той абдикира в началото на октомври 1918 г. и се прибира в семейното си имение в Кобург, където живее още 30 години и надживява и двамата си сина", разказа историкът.

Фердинанд е смятан за противоречива личност, тъй като е част от ключови събития, които довеждат България до международна изолация и до двете национални катастрофи. "Основната негова грешка е поделена с ген. Михаил Савов – на 16 юни 1913 г. те заповядват да започне българската атака срещу съюзниците гърци и сърби и така поставят началото на Междусъюзническата война. В този ключов момент на владетеля и на генерала им липсва това изключително качество, търпението, което се оказва фатално“, коментира проф. Вера Бонева.

По време на целия период на своето изгнаничество Фердинанд неколкократно изявява желание, включително и официално декларирано, да дойде в България като гост, но така и не получава разрешение за това. Той нарича България своя втора родина.

Фердинанд е погребан в семейната гробница в Кобург. След 1989 г. има няколко опита за връщане на тленните му останки в България. "Но тези опити изискват и политическа воля на нашите управляващи, и на фамилията, към която принадлежи българският владетел", каза още проф. Бонева.

Тленните останки на Фердинанд ще бъдат върнати в София на 29 май с военен самолет и ще бъдат положени в парк "Врана“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Симона Загорова тръгнала по доктори за отслабване още като дете
Юлиана Дончева получи романтично пътешествие за рождения ден
Наум Шопов продава колата, но май завиши цената
Окончателно Бен Афлек напусна Дженифър Лопес
Бившата на Башар Рахал роди от новия си мъж
Геро обиден заради "Скрита самоличност"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).