Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Историята на коледните светлини
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 25.12.2012Коментари (0)1142
© Varna24.bg
Традицията да се украсяват дървета със свещи е възникнала много по-рано, отколкото можем да си представим. Например, римляните по време на Сатурналиите прикрепяли към клоните на дърветата запалени свещи. Същото правели и друидите в деня на раждането на «новото слънце» 2000 години пр. Хр.

За осветено дърво се говори и в легендите за крал Артур. Друга легенда разказва как Мартин Лутер, вървейки през гората в една зимна нощ, вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една елха, която отнася на децата си у дома, където поставя свещички между.Свидетелство за това е запазила се до наши дни гравюра от XVI век.

Първите писмени източници, свидетелстващи за разпространението на обичая да се украсяват елхи със свещи, датират от XVII век - няколко такива елхи били поставени в центъра на Хановер, отбелязва "Знания".

През XVIII век в Германия вече във всеки дом се украсявала елха със свещи и сладкиши. В Англия коледна елха се появила за пръв път през 1841 г., когато кралица Виктория се омъжила за Алберт Сакс Кобургготски. От този момент англичаните запонали да подражават на кралското семейство.

Украсяването с истински свещи криело и сериозна опасност от пожар, затова било обичайна гледка до елхата да стои и ведро с вода, за да могат бързо да се изгасят пламналите клонки. От 1870 г. датира нововъведението свещите да се закрепват със специални противотежести. Но тъй като това закрепване се оказало доста тежко, свещите трябвало да се слагат по близо до ствола на дървото и рискът от пожар се увеличавал многократно. Затова, няколко години по-късно били измислени леките метални щипки, с които свещите се поставяли и в края на клонките. И все пак елхите продължавали да горят.

Първите електрически украшения за елха направил Едуард Джонсън през 1882 г. Той съединил малки лампички във верига, която закачил на дървото. Джонсън поканил няколко репортера да разгледат неговата елха, но никой с изключение на кореспондента на Detroit Post, не бил заинтригуван от новостта.

В началото на ХХ век електрическите лампички за елха били открити още веднъж. След като през 1907 г. Ралф Морис едва не загубил къщата си в пожар, започнал от свещите на елхата, той създал електрически украшения, съединявайки лампички от телефонен комутатор.

Постепенно електрическите лампички се появили и на пазара, но не били за всеки джоб. Украсата струвала около 0. В 1903 г. стойността на гирландите постепенно започнала да пада, благодарение на появата на специални патрони за лампички, получили наименованието фестони.

Първите лампички били миниатюрна версия на изобретението на Джонсън. Те имали въглеродна нишка, която се нажежавала и характерна форма със заострен връх. През 1910 г. се появили първите кръгли лампички, а през 1920 г. пуснали в продажба лампички с форма на факел.

Източник: Кросс




Още по темата: общо новини по темата: 77
28.12.2013 »
05.01.2013 »
03.01.2013 »
03.01.2013 »
02.01.2013 »
02.01.2013 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: