Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Попова, пътешественик: Шри Ланка може да бъде посещаван по всяко време на годината
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 17.06.2024Коментари (0)1471
© Фокус
Шри Ланка е остров, който може да бъде посещаван по всяко време на годината, стига да изберете подходящото място. Площта му е почти половината от територията на България с 22 милиона население. Коломбо е административната столица на Шри Ланка. Това каза за предаването “Човекът на фокус" по Радио “Фокус" пътешественичката Ива Попова.

Географски Шри Ланка се намира на юг от Индия, там живеят предимно хора от индийски произход или т.нар. синхали и изповядват Будизма. Има и хиндуисти от Индия, мюсюлмани, както и много католици. Островът в най-близкото минало и бил английска колония. Официални езици са синхалски, тамилски и английски език.

От 6 години Ива Попова пътува до този остров, защото има лична мисия, да помага с много доброволци на дечица от бедните райони на острова за тяхното образование. “Пътувам почти на всеки три месеца за осъществяване на програма от тази малка фондация, която имаме и опознаваме все повече и повече тази невероятна страна. В момента за посещение е най-хубаво източното крайбрежие, тъй като там не вали. Шри Ланка има и места където са чаените плантации, там температурата вечер е между 21 и 22 градуса. Цейлон е старото име на Шри Ланка и няма човек, който да не познава цейлонския чай. Преди чаят на тези плантации се е отглеждало кафе. Чаеното растение има различни качества и го отличава тази особена климатична комбинация, и има уникален вкус. Бере се на ръка, всичко се прави на ръка. Качествен и хубав чай за любителите на чая", сподели Ива Попова.

Коломбо е един огромен град, който е смесица между Дубай и някакво селце - две противоположности. Центърът на Коломбо е с модерни сгради, модерно строителство. В момента се строи пристанище, което ще наподобява палмата на дубайската Джумейра. Има високи сгради, големи молове, красиви хотели. “Туризмът е основният поминък и една трета от населението се занимава с такъв вид дейност. Населението живее по своя философия и религия, но контакта с хората, които идват от всички краища на планетата, ги отваря все повече и повече, и те започват да харесват нещата извън Шри Ланка. Но сякаш губят от тази автентичност, която всеки европеец, като се докосне до острова и наистина сякаш попада в друго измерение", допълни пътешественичката.

Автентичната Шри Ланка може да се види в джунглата, в античната столица на Шри Ланка Полонарува, изпълнена с много красоти. От там се продължава към град Канди, това е религиозната столица на Шри Ланка, намира се в планинските и хълмистите части и е известна с това, че там се намира свещеният храм, който пази зъба на Буда.

“Това е място, където поклонници и любители на интересните неща в Изтока идват, провеждат се фестивали, тази реликва се изважда извън храма с много пищни празненства, слонове, атмосферата е екзотична. След Канди, който има възможност трябва да направи пътуване с влак от Канди до чаените плантации на Нувара Елия или Ела, които са наречени Малката Англия, защото там колонизаторите са се качвали в тези местности уморени от жегата и са направили градчета като в Англия, с типичните къщички, езеро, много красива местност. Най-добрите пътувания са с влак, защото се открива една невероятна природа, чаените плантациите на хълмовете, палми, каквото си поискате като красота и пейзаж", разказа Ива Попова.

По думите й след Канди започвате да се спускате към крайбрежията западното или източното. За любителите на сърф и на всякакви водни спортове има големи възможности. Аругам Бей е залив, известен на всички сърфисти. Маркирани са 18 плажове, красиви, диви ивици.

“Има крайбрежни ресторантчета, където рибата се вади в момента, вие си я избирате. Малдивите са на час полет от Шри Ланка и могат да се съчетаят двете дестинации. Когато се пътува на такива места, трябва да се опита пикантната им кухня, има много плодове, всички зеленчуци могат да се открият там. Има екзотични плодове, които не сме виждали тук, и разбира се ориз, морска кухня, риба в изобилие, морски дарове в изобилие. В по-големите градове почти навсякъде има големи пазари, и по пътищата можете да видите спрели хора, които предлагат всякакъв вид храна. Не пропускайте да пиете Кинг Коконат, това е нещо, което само в Шри Ланка можете да опитате, това е техният кралски кокосов орех. Течността му е божествена, по време на войни се е използвала като физиологичен разтвор, за да помага ранени войници", каза още Ива Попова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: