Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изготвят културен маршрут на Петър Дънов във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 20.01.2011Коментари (0)1368
"Сигурно малцина са хората, които знаят, че Петър Дънов е живял във Варна повече от 10 - 15 години". Това каза Димитър Дичев председател на сдружение "Култура и туризъм на Българския североизток". Той добави, че Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година в Османската империя, село Хадърча, днес Николаевка, Варненска област. След това той прекарва повече от 10 години и във Варна. Поради тази причина от сдружението са започнали проект, чрез който да опишат най-важните места, които той е посещавал по време на живота си във Варна.

"В момента издирваме къщата, в която е живял и местата, които най-често е посещавал", каза Дичев и добави, че е била намерена и стаята му в хотел "Мусала", където е пребивавал повече от 2 години. Според специалиста ако културния маршрут бъде организиран, то това би привлякло много туристи от целия свят, които са поклонници на учението на Бялото учение. Идеята е до края на месец май да приключат проучванията около маршрута и той започне да бъде действащ, като идеята е в рамките на няколко дни туристите да преминат през всички места, където Дънов е живял и работил по време на престоя си във Варна. Според Дичев този проект е част от идеята за развитие на религиозния туризъм по Черноморието, за което обаче ще са необходими усилия освен от дружеството, но и от страна на местната власт и т.н.
Във връзка с терена при който е открито едно от най-старите златни съкровища в света, Димитър Дичев заяви, че в момента по проблема са се ангажирали две министерства - на културата и на туризма. Според информация на председател на сдружение "Култура и туризъм на Българския североизток" собственика има намерение да продаде парцела, като за сега не е ясна и точната сума. "Аз съм сигурен, че държавата няма да остави нещата, а и от друга страна собственика на терена е също в правото си да иска да продаде земята, тъй като знае, че там трудно би могло да се строи", обясни Дичев и припомни, че терена е над 4 дка.

Според него теренът може да бъде откупен или се прибегне до публично-частно партньорство, по подобие на примера на други европейски държави. Ако теренът бъде откупен то идеята е там да се направят туристическа пътека, да се облагороди самия район и туристите да могат безпрепятствено да посещават мястото, където е открито едно от най-старите обработени съкровища в света. "Всички други археологически и културни паметници във Варна са облагородени и социализирани и аз смятам, че и с този терен трябва да се случи това", каза в заключение специалистът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: