Изкуственият интелект прогнозира модните трендове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:58 / 26.10.2023
624
Apple и NIKE използват изкуствен интелект, за да покажат какви са водещите модни тенденции. Целта е да се види дали има скрити трендове и тенденции, които не можем да обхванем и видим, които ще се появяват спонтанно, ще са водещи и ще определят пазара. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Целта на компаниите е извличане на максимална печалба, допълни тя.   

"Те обучават изкуствения интелект на законите в модата, на това, че на всеки 20 години се появява носталгия към определено време, определена линия и определени цветове. Искат да получат максимално много данни от тази компилация. Получават и вторични данни за икономическото състояние", обясни футурологът. 

Така те откриват интересни тенденции, като например това, че NIKE бележи спад на продажбите, най-вече на обувки за жени. "Следейки този спад между 2 и 7%, това е косвен индикатор за рецесия, защото жените са първите, които започват да спестяват, когато се чувстват несигурни в доходите си. На един втори етап това се отразява и върху мъжете." 

Друга интересна тенденция, която се очертава, е това, че тийнейджърите и младите хора изпитва носталгия към КОВИД линията и кризата. "Тогава по-интровертните са се чувствали спокойни и анонимни. Затова NIKE и други компании предвиждат да направят маската като аксесоар, да я вградят към дрехата като удължаващо се поло или яка", посочи примери доц. Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).