Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изложба "Магията на времето" бе открита в Парк-музей "Владислав Варненчик"
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 03.05.2011Коментари (0)818
©
Вчера в Парк-музей "Владислав Варненчик" се откри първата самостоятелна изложба на художника Ясен Ненков, известен с уникалните портрети на рок звезди, които изрисува върху калканите на блоковете в Каварна. Тя носи мистичното име "Магията на времето" и маркира древните жалони на българщината, малко познати и тайнствени, но привличащи и затрогващи.

В своята реч при откриването директорът на музея- госпожа Емилия Петкова каза: "Днес имам честта да открия втората изложба от тазгодишния ни проект да показваме картини на художници, духовно свързани с музея или рисуващи на историческа тематика. Иска ми се да вярвам, че Ясен Ненков попада и в двете категории- първо защото е наш колега и второ- защото този талантлив творец е запленен от нашата история, митология и традиционна ритуалност."

Гостите на изложбата имаха възможността да видят 24 творби- графика и рисунка, в които успешно се преплитат езически символи, мистика и древна българска митология.
Условно графиките се разделят на два типа. Единият представлява интерпретация на образи от българската митология, познати от фолклора и от старинните произведения на нашето изкуство, каквито са творбите "Юда" и "Орисия". Другият е неговата интерпретация на исторически явления, каквото е тангризмът и неговите жреци - колобрите.
По-свободни и лични са графиките от втория тип "Оброчище", "Конници" и трилогията "Колобърът". При тях внушението се постига не чрез декоративно третиране, а чрез експресия и по-смели цветни петна. Графиките "Заклинание" и "Храмът" образуват диптих. Двата образа представляват двата аспекта на древната българска религия - езичеството и християнството.

Повечето от представените гравюри са контрастни, липсва щрих, а линията е ползвана като обогатяващо, а не формообразуващо средство. Цветът и пространството са условни. Фигурите са стилизирани, но въпреки това са пластично търсени. Крайната цел на автора е постигане на впечатление за архаичност.

Изключителен интерес предизвикаха четирите хоругви-изработени от плат и ръчна хартия, изобразяващи митологични сцени, както и четирите рисунки на голи тела, които макар и извън контекста на основната идея, допринасят за цялостното възприемане творчеството на художника.
Творбите в изложбата са повлияни от силния интерес на автора към най-старата българска история, религия, обичаи и вярвания и по-специално към някои от факторите, формирали българската народопсихология. Много от мотивите в неговите графики са следствие от обстойното изучаване на артефакти и произведения на древното българско изкуство. Без да претендират да са илюстрации на българската история, те се докосват до нейните духовни измерения, които не се нуждаят от обосновка.

Изложбата ще остане в залата за временни изложби на Парк-музей "Владислав Варненчик" до края на месец май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: