Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изложба на Румен Петков за първи път във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 08.10.2011Коментари (0)786
©
От 10 октомври галерия "Богориди" Бургас гостува в галерия "Актив Арт" с изложбата на Румен Петков "Живописни пространства". Екпспозицията включва около трийсет маслени платна със сюжети, интерпретиращи българскта история, възрожденска архитектура, български женски образи, както и картини от цикъла Мала Азия. Авторовата идея е изложбата да провокира зрителя да преоткрие миналото, да види естетиката в традиционно българското и това да му даде възможност да преосмисли своето съвремие. Времето е поток от образи, емоции и впечатления, които се наслагват и се превръщат в традиция и приемственост, в носители на идентичността. "Открих за себе си нещо, което още повече ме изненада и това е, че от гледна точка на нашите деди, ние живеем в тяхното бъдеще. Понякога мислейки си за бъдещето на нашите деца, ние рисуваме много светли картни, а може би, каквито нашите деди са рисували за нас; и вероятно това ние да живеем в тези светли и пресветли картини, трудно забелязваме красивите неща в ежедневието, те минават покрай нас без да успеем да ги уловим. Забеляйзвайки красотата на онова време, което е отминало, на всички онези ценни съкровища на нашата култура и материална среда, ще обърнем сигурно повече внимание на настоящето, на нашия живот тук и сега." - споделя авторът.

Картините на Румен Петков притежават особено колорит с ярки цветове. Характерна е художествената техника на автора, която представлява наслагване, отнемане и издраскване на слоеве боя върху повърхноста на платното. Тази техника е невъзможно да бъде възпроизведена със съвременни технически средства и дава почти приложното звучене, като керамика, на живописните изображения.

Румен Петков е роден 1955 г. Завършил е Техникум по керамика. През 1980 г. се дипломира специалност "Декоративно-монументална живопис" при проф. Гелов във ВТУ. Член е на СБХ. В биографията му има записани над 20 самостоятелни изложби. Два пъти участва в Балканското квадринале на живопистта "Митовете и легендите на моя град", както и в изложбата в Световния център на изкуствата - Токио. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция, САЩ и Япония. В продължение на 7 години е председател на СБХ в Казанлък, където в момента живее и работи като преподавател по композиция, рисуване и живопис.

С изложбата "Живописни пространства" Румен Петков за първи път показва своето изкуство във Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: