Изложба с традиционна китайска живопис и калиграфия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:48 / 21.01.2013
1029
След премиерата на книгата "Канон за Здравето" на известния лечител Станчо Станев, Арт салона на Радио Варна посрещна и негова самостоятелна изложба с традиционна китайска живопис и калиграфия.

"Калиграфията (Шу Фа) е едно от традиционните китайски изкуства, което се ползва с изключителна популярност и респект по целия свят. В Китай, човек, който е способен да напише красива калиграфия се счита за високо образован. Традиционните калиграфски техники се прилагат и днес при писането с писалки и химикали, като се запазва формата и красотата като при изписването с четка.

Традиционната китайска живопис органично съчетавала в себе си поезия, живопис, калиграфия и гравьорско изкуство. Задължителни атрибути в картините са направените от автора наименование на картината, съпровождащ текст в стихотворна форма, подходящ калиграфски стил за изписването му и личният печат на художника, гравиран върху кост, камък или други материали. Пристъпвайки към рисуването на картината, художникът, като правило вече е обмислил стихотворението и калиграфския стил, с който ще го изпише върху картината и най-подходящото място за поставянето на печата му. Надписът допълвал образното съдържание на картината, засилвайки хармоничното и излъчване. Червения цвят на печата контрастирал с черно-белия или цветен фон на картината, придавайки очарователен нюанс и завършен вид."
По материали от "Шъндао -Център за традиционни китайски изкуства".

Изложбата е отворена за посещение всеки делничен ден от 14:00 до 18:00 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).