Изпитана рецепта за едно от основните ястия за Бъдни вечер
Няма как трапезата на Бъдни вечер да бъде сервирана без боб. Ако трябва да изброите някои традиционни български ястия, именно бобът ще е този , за който ще се сетите първо. Той е много полезен за човешкия организъм и е на белтъчини, които са близки до животинските.
Знаем, че от боба се образуват газове и се подува корема. Но лесно може да се разминем с тези неприятни състояния като преди това бобът бъде накиснат в студена вода за няколко часа, а най-добре е да престои цяла нощ при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода. Преди да започнем приготвянето му е нужно да изхвърлите първите две води водата, а след това да го измием.
Необходими продукти:
Боб - 350 г
Лук - 3 глави
Моркови - 2 броя
Чушки - 2 сушени пиперки, сладки
Целина - 1/3 глава
Олио - 150 мл
Домати - 1 с.л. доматено пюре
Карамфил - 5 зърна, цели
Магданоз - сух
Джоджен - 1 ч.л.
Девесил - на вкус
Чубрица - 1/2 ч.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.
Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.
Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.
Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.