Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изследователи: Пътуването може да забави процеса на стареене
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 22.09.2024Коментари (0)346
©
Да пътуваш е най-доброто, което можеш да направиш и с времето, и с парите си. Когато посещаваш нови места, това обогатява не само твоя мироглед и познания за света, но и ти помага да трупаш ценни спомени, които ще са винаги с теб. А, оказва се, пътешествията имат още една неочаквана полза, свързана и с нашето здраве.

Изследователи от Edith Cowan University в Пърт, Австралия откриват, че пътуването е полезно както за физическото, така и зa психичното ни здраве, и може дори да забави процеса на стареене. Доказва се, че срещата с нови култури, езици и среда, както и релаксиращите дейности, когато сме на ваканция, ни правят по-устойчиви на стреса, подобряват метаболизма и адаптивния отговор на имунната система, пише LifeStyle.bg.

"Казано по-просто, системата за самозащита става по-устойчива", обясняват учените. Удоволствието от пътуването води и до освобождаване на хормони, които са пряко свързани с възстановяване на тъканите. И по този начин се подпомага функционирането на въпросната система за самолечение. 

Има и друг важен момент, който не е зa подценяване - че когато пътуваме, в повечето случаи това е свързано с дълги разходки и много физическа активност, която има безспорни ползи за цялостното ни здравословно състояние. 

Във въпросното изследване австралийските учени разглеждат пътуването като част от един здравословен начин на живот. С него успешно намаляваме стреса и подобряваме психичното си благополучие. Освен това, когато излезем извън ежедневната си рутина, както става, когато сме в чужд град или държава, ние сме по-приключенски настроени и по-склонни към физически дейности, които в други случаи бихме избягвали - например да навъртим 20 хиляди крачки за един ден. 

Взаимодействието с други хора, когато пътуваме, също е неизбежно. А тази комуникация е от съществено значение за поддържане на когнитивните функции и на доброто функциониране на мозъка, особено в напреднала възраст. Намалява се и чувството са самота, което също оказва положителен ефект върху психичното здраве, което е пряко свързано с физическото, пише Daily Mail.

Разбира се, всички тези ползи са като ефект само от положителните емоции, свързани с пътуванията. Ако например са ни загубили багажа или полетът ни е закъснял с няколко часа, със сигурност няма да сме толкова удовлетворени и щастливи. Но най-важното, което не бива да забравяме , че не е задължително да даваме много пари за едно пътуване - важна е смяната на обстановката, дори само за през уикенда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: