Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изследователка за пътуването си в Армения: Видях как желязната ръка на тяхното правителство действа
Автор: ИА Фокус 19:12 / 11.10.2024Коментари (0)315
©
За първи път бях в Армения и много се впечатлих от това, което видях. Първо колко много са дръпнали като нация. И второ, начинът по който се случва животът там. Животът там е  изключително спокоен. По отношение на образование и здравеопазване са стигнали големи висоти. Видях как желязната ръка на тяхното правителство действа и хората живеят с подчертано висок стандарт. Колосално застрояване има в Ереван и около Ереван. Това каза за предаването “Куфарът на фокус" на Радио “Фокус" с водещ Ася Александрова пътешественикът и изследовател Северина Маркова.

 

“Арменците са изключително топли и изключително гостоприемни. Цялостният облик на хората, това за мен един от най-красивият генотип, който имах възможността да срещна. До този момент смятах, че ливанците и ливанките са най-красиви като генотип. Но всъщност установих, че арменците и арменките са много красиви, изключително поддържани и безкрайно елегантни и мъжете и жените, лустрото на живота им ми направи много хубаво впечатление. Това, което аз видях буквално преди 10 дни ме изуми. Посетила съм много държави, но установих, че човек винаги има още с какво да се изненада", поясни Северина Маркова.

 

Според нея Ереван е най-безопасният град от тези, които тя е посещавала. Късно през нощта голяма част от населението на Ереван е по улиците и заведенията и нито една от страните в които й се е случвало да попада досега не може да се мери с арменската кухня.

“Националната кухня има 16 различни разновидности за ястия. Горещо препоръчвам на най-взискателните ти слушатели Армения, за да се докоснат до този тип гурме. Там опитах черен дроб в агнешко було, залагат много на месото, имат 8 разновидности на хляб. Всичките им заведения са направени като музеи, обслужването е първокласно, за кухнята да не говорим. Арменците употребяват много типични подправки, които са по-скоро за месо. Но има една подправка, която се среща и в Мала Азия сумак, и се слага при приготвянето на хляб. Хлябът те пекат в древните пещи под земята, буквално след няколко секунди хлябът е готов. По 20 туристи чакат на опашка, за да пробват точно този хляб. В ресторантите  месенето и печенето на хляб е атракция.

В голяма част от кухните на квалитетните и вакантни заведения има възможност да се види как хората приготвят различните ястия, под съпровод на много хубава музика и артистизъм. Издигнали са храната в култ. За разлика от други нации и мъжете и жените са изключително слаби, много добре поддържани, независимо, че кухнята им представлява такова обширно и обстоятелствено гурме, хората на външен вид изглеждат изключително добре, много са премерени в своето хранене. Те са много семейно ориентирана нация, във всички тези заведения човек би могъл да види самите семейства с децата.

Хранят се много бавно, всички са изключително елегантни и никой не си гледа телефоните. Те излизат, за да общуват, да се смеят и да си разказват различни неща. Арменците са шумни, ведри, весели, особено когато видят чужденци, даже ще станат от тяхната маса, за да имаш възможността ти да седнеш. Щастливи са че си си направил труда да отидеш да им разгледаш страната. Много са гостоприемни и говорят по три езика,  изключително отворени и космополитни", разказа Северина Маркова.

 

Освен в столицата на Армения Ереван, Северина Маркова е посетила и езерото Севан. Там природата е много интересна и разнолика. Водата на езерото Севан е с много красив цвят,  местността е типично туристическа атракция, направена много живо и много красиво около езерото.  Армения освен с планинската си част е характерна и с една от най-големите равнини в света. Арменците изключително много са повлияни от културата на древна Персия. Армения е първата държава в света, която приема християнството като религия. В една от най-древните църкви има бехистунски надпис (триезичен клинописен текст) издълбан в самата скала и е артефакт на повече от 2800 години. Легенда разказва, че Ноевият ковчег е заседнал в планината Арарат след потопа и че части от него все още се намират там, само че от турската страна. Арменците дълбоко вярват точно в това и светите земи на тази територия са точно около свещената им планина Арарат.

 

Северина Маркова препоръчва на всички да видят планинската част на Армения и да стигнат до Грузия, също друга интересна дестинация,  за да бъде по-пълноцветна картината. Има спор между арменци и грузинци къде се появило първото вино в света. И двете нации се славят като страхотни производители на вино.

“Специалисти казват, че нито един коняк в света не може да се сравни по вкус с арменския коняк. Всички, които са пробвали техният 5 звезден арменски коняк казват, че е шедьовър. За виното - също и двете държави разрешават спора в полза на туристите си и на гурме кухнята също. Малка граница  дели Армения от Иран, шахът идва от древна Персия. На стария съботянски пазар на територията на Еревен от 50 малки павилиона в 48 се продава най-красивата ювелирна изработка на шах със средна цена между 600 и 800 евро. Шахматът е издигнат в култ като игра. Шахматната дъска и фигурките са танцуващи по нея. И навсякъде в техните паркове, които са прекрасни, човек би могъл да види малки дечица, които играят шах в свободното време. На пазара в Ереван видях прекрасни картини, пейзажи и стария древен път на коприната, който минава по пограничните райони, страхотни художници. В картините на арменските художници старата част на Ереван преобладаваше - тесните калдъръмени улички, старите кафенета", разказва Северина.

На пазара се продаваха стари арменски книги, указатели, азбучници, то е като една културна легенда, докато си пиеш кафето или чая, обменяш информация кой какво продава. Това беше едно от местата с най-жива атмосфера между хората, сякаш бяха отишли, за да се срещнат помежду си и да общуват. Геноцидът не е отразен в техните картини, сякаш е скрит. В албум на Федосиев е илюстриран голяма чат от този геноцид", подчерта Северина Маркова.

 

"Силата на арменският дух е неоспорима и историята хилядолетия назад го доказва. Най-хубавото е, че са успели и до ден-днешен да го съхранят. Значението на семейството и семейният дух се  вижда в семейния живот, в заведенията, много силно влияние има това и в образователната им система, децата не стоят на телефоните, а играят шах. Всеки към всеки е изключително толерантен, това прави много силно впечатление. Тази нация и тази общност, в която и държава да попаднете като се каже арменския квартал, там всеки помага на всеки. Духът им е един навсякъде по света и това се възпитава в семействата от поколение на поколение", казва тя.

"Слушателите които са запалени да отидат  в Армения, ако се интересуват от история трябва да видят Национално-историческият музей, трябва да посетят и манастира на отец Григорий, който се намира на 30-40 км от Ереван. Той изглежда много семпъл, но историята му  е впечатляваща. Има много какво да научим от арменците - и история, и култура, и общение, и гурме...", заключи Северина Маркова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: