
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как бързо да се отървем от паренето, след като сме рязали люти чушки | ||||||
| ||||||
Точно с това идва и един неприятен ефект - подлютените пръсти, които усещаме като парещи и дори изтръпнали. Това се дължи на съставката капсаицин, отговорна за лютивината, която се освобождава, щом нарежем чушките. Ето няколко начина да се отървем бързо от паренето, ако не сме се сетили да режем с латексови ръкавици. Олио Течна мазнина като слънчогледово олио или зехтин разтварят лютивината по пръстите ни. Някои хора дори препоръчват предварително да намажем ръцете си с мазнина и след това да режем чушките. Оцет Киселинността неутрализира капсаицина. След това трябва да изплакнем с вода. Препарат за миене на съдове Най-бързият и логичен начин е да измием ръцете си с него след рязане. Алкохол Капсаицинът се разтваря бързо и с помощта на течности на спиртна основа. Сода за хляб Правим паста от сода и вода, която нанасяме на ръцете си и оставяме да преседи известно време преди да измием. Слаб разтвор белина Това е най-спорният метод, според който трябва да потапяме ръцете си в слаб разтвор на белина през няколко секунди, докато режем люти чушки, пишат The Kitchn, пише lifestyle.bg. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg