Как да настроим климатика, за да не колабираме?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:21 / 10.07.2024
3990
Жегите продължават. И през следващите дни температурите в страната ще достигат 40 градуса, а през почивните дни и в началото на следващата седмица ще са много често и над 40. Жълт код за опасно време е в сила и утре във всички области.

Кардиологът д-р Алдин Али обясни, че не е добре да има резки температурни разлики, когато влизаме отвън в помещение с климатик.

"Приемливо е разликата да е 10 градуса. Тогава тялото се адаптира за 15-20 минути. Ако имаме разлика над 15 градуса, тялото не може да се справи с терморегулацията. Особено опасно е за хора, които взимат лекарства за понижаване на налягането, известни като съдоразширяващи. Те могат да получат и колапс при такива температурни разлики“, обясни лекарят пред bTV.

Той посъветва пациентите със сърдечно-съдови заболявания винаги когато има рязка смяна на температурата да си направят напасване на терапията спрямо външните условия.

"Голяма част от пациентите приемат диуретици. Това са лекарства, които всъщност отводняват тялото, за да се подобри сърдечната функция на тялото и в същото време да падне кръвното налягане. Когато се увеличат температурите, чрез естественото изпаряване на течностите от тялото ние губим една част тях и ако давате допълнителна една така висока доза диуретик на пациентите - ще предизвикате една силна глобална дехидратация на тялото. Това ще усложни работата на бъбреците.

Представете си кръвта се сгъстява, вие губите тази течност от течната съставка на кръвта. Тази кръв трябва да минава през бъбрека и да се филтрира и в даден момент тази гъста кръв налепва по филтъра на бъбрека и това предизвиква влошаване на бъбречната дейност на пациентите“, обясни експертът.

Затова д-р Али съветва при екстремни жеги пациентите да дойдат на контролен преглед.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1073):
19.09.2024 Следят с дрон туристическите потоци във Варна
17.09.2024 Ръст на туризма във Варна
17.09.2024 Слънце, но без пясък? Как бреговата ерозия накара плажовете на Испания да изчезнат
17.09.2024 Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
16.09.2024 Британски ежедневник: Варна е един доста подценен морски град в Европа
Още новини от Любопитни новини:
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител ...
Диспенсерите за вода - развъдник на бактерии: Колко са опасни и к...
Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
Борислав Гуцанов за взривените пейджъри: Не може България да бъде...
Антибиотичната резистентност се увеличава: Какви са рисковете и л...
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).