Как да не напълнеем покрай великденските празници?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:29 / 02.05.2024
2270
Обикновено свързваме Великден със семейни събирания, яйца, козунаци...и трупане на килограми.

Диетичното хранене по Великден може и да звучи като оксиморон, но е напълно възможно. Ето няколко съвета, с които по време на празниците е възможно не само да запазите теглото си, но и да свалите солидно количество от него!

Важното в храненето по Великден е да разделите яйцата от козунаците. Те в никакъв случай не трябва да се приемат комбинирани. В яйцата се съдържат значително количество белтъчини, а козунаците - въглехидрати. Когато ги похапвате, е добре да ги приемате през поне два часа. Така стомахът ще ги преработи по-лесно.

Тайната на успеха на отслабването е в това да не претоварите организма, тъй като по време на празниците обикновено се сервират висококалорични ястия. Ако успеете да се контролирате, в края на празниците ще се чувствате леки и елегантни. 

По Великден козунакът често се сервира с мляко. Тази комбинация също не се препоръчва, защото отново се смесват въглехидрати и белтъчини. Много по-добре е да комбинирате козунака с чай, вода или плодов сок.

Неделима част от празника е празничният обяд. За да залъжете стомаха, започнете с голяма порция салата. Така ще се заситите и за основното ястие ще остане малко място. За да не се претоварвате, комбинирайте месото с пресни или задушени зеленчуци. Така, освен че ще се заситите, ще осигурите на храносмилателната система достатъчно фибри, за да работи тя по-активно.

След обилния обяд неминуемо идва и вечерята. Тя трябва да е вкусна, но и лека. За да спазите традицията, може да заложите на варени яйца със зеленчуци. Една добра идея е да задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете със соев сос, чесън и черен пипер. В полученото добавете две сварени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз – обилно, вкусно и в същото време нискокалорично.

След празниците е добре да разтоварите поне един ден. В него похапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности под формата на минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай. Разходките сред природата също са особено полезни – както на самия празник, така и в дните след него, напомнят от Gotvach.bg.

А докато боядисвате яйцата за Великден, може да похапвате без притеснения диетични закуски и бисквити, както и сурови бонбони - те работят за вашата тънка талия и добро настроение, което също е особено важно за добрата форма на тялото.

Виж коментарите (0)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Любопитни новини:
Влади Карамфилов: Красимир Горсов вероятно отново играе комар, то...
Най-дългият трамвай в света направи своя дебют
Лекар: Тази напитка има широк спектър от ползи, включително пониж...
"Обърнете се към любовта, а не към страха": Коледното писмо на Ке...
Махат водещите на "Преди обед"?
Как да се справим със силното влияние на магнитните бури?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).