Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да предотвратим усложненията при хипертония?
Автор: Петя Кузева 14:30 / 05.06.2024Коментари (0)1120
©
Открийте какво всъщност представлява високото кръвно налягане, кой е склонен да го развива, как се проявява и за кои заболявания е важен рисков фактор! 

Какво е хипертония и кой е изложен на риск от хипертония? 

Артериалната хипертония е хронично състояние, характеризиращо се с повишено кръвно налягане върху стените на артериите. Това налягане е постоянно и над нормалната граница, което има потенциал да причини увреждане на сърцето и други жизненоважни органи, пише специализираният сайт Reginamaria.ro

Кръвното налягане се измерва с две стойности: систолично и диастолично кръвно налягане. Систолното кръвно налягане се отнася до налягането в артериите, когато сърцето бие и изпомпва кръв, докато диастоличното кръвно налягане се отнася до налягането в артериите, когато сърцето е в покой между ударите. Високото диастолно кръвно налягане е по-важен рисков фактор от систолното кръвно налягане. 

Рисковите фактори за хипертония са променливи и могат да бъдат свързани с начина на живот, генетични фактори или други медицински състояния. 

Нездравословният начин на живот, затлъстяването, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, липсата на физически упражнения и небалансираната диета могат да допринесат за развитието на хипертония. 

Съществуват и генетични рискови фактори и връзка с други заболявания, като диабет и бъбречно заболяване. 

Въпреки че хипертонията често е безсимптомна, някои признаци могат да показват високо кръвно налягане. Те включват главоболие, замайване или кървене от носа. Редовното проследяване на кръвното налягане е важно. 

Превенцията и управлението на хипертонията може да се постигне чрез корекции в начина на живот. Те включват спазване на здравословна диета, редовни упражнения, отказване от тютюнопушенето и ограничаване на консумацията на алкохол. 

Също така, управлението на стреса и редовните медицински прегледи са от съществено значение за контролиране на хипертонията. 

Възможни усложнения на хипертонията

Високото кръвно налягане може да доведе до редица сериозни усложнения, ако не се управлява правилно. На първо място, хипертонията може да причини различни сърдечни заболявания. 

Около 50% от случаите на застойна сърдечна недостатъчност, ангина пекторис, инфаркт на миокарда или аритмии са причинени от високо кръвно налягане. 

Това се случва, защото сърцето трябва да изпомпва кръв при по-високо налягане от нормалното, което го претоварва и води до тези усложнения. 

В същото време хипертонията е основен рисков фактор за инсулт. Хората с високо кръвно налягане са четири до шест пъти по-склонни да получат инсулт. 

Повишеното кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в мозъка, благоприятствайки образуването на кръвни съсиреци или кръвоизливи. Хипертонията също е рисков фактор за аортна аневризма. 

Хипертонията също може да повлияе на бъбречната функция. Според Американската сърдечна асоциация хипертонията е втората водеща причина за хронично бъбречно заболяване. 

Бъбреците са силно васкуларизирани органи и високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове, които доставят тези органи, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. 

Хипертонията може да причини проблеми със зрението или дори слепота в екстремни случаи. Това се случва, защото кръвоносните съдове в ретината могат да се повредят поради високо кръвно налягане, което може да доведе до влошено зрение.

Как да следите кръвното си налягане у дома? 

Проследяването на кръвното налягане у дома е важна стъпка в лечението на хипертонията и предотвратяването на нейните усложнения. Изборът на устройство за наблюдение е първата стъпка в този процес. 

На пазара има множество апарати за кръвно налягане, но е важно да изберете устройство, което е сертифицирано и клинично валидирано. За предпочитане е устройство, което измерва кръвното налягане в горната част на ръката, а не на китката или пръста, тъй като те могат да дадат по-малко точни резултати. 

За да се получи точно измерване на кръвното налягане, техниката на измерване е важна. Преди измерването е необходима почивка поне 5 минути, не консумирайте кафе или тютюн 30 минути преди това. 

Важно е и положението на тялото – трябва да седнете удобно с изправен гръб и стъпала на земята. Ръката, на която се измерва, трябва да е на нивото на сърцето.

Тълкуването на резултатите е друг важен аспект от мониторирането на кръвното налягане. Нормалните стойности на кръвното налягане са 120/80 mmHg, но те могат леко да варират в зависимост от различни фактори, като възраст, физическа активност или стрес. Ако стойностите са постоянно високи, важно е да се консултирате с лекар. 

Мониторингът на кръвното налягане у дома не замества медицинските посещения, но дава по-точна картина за колебанията на кръвното налягане през деня. 

Препоръчва се кръвното налягане да се измерва по едно и също време на деня и да се следят стойностите в дневник или мобилно приложение. 

Важно е да се разбере връзката между високото кръвно налягане и други здравословни проблеми, за да се управлява ефективно този симптом. Не забравяйте, че лекарят е вашият най-добър партньор в усилията ви да запазите здравето си. Свържете се с него винаги, когато имате нужда от персонализиран съвет!

Важно! Тази статия има строго информативна роля и представената информация не замества специализирания контрол и диагностика.

Ако се появят неприятни симптоми, консултирайте се с лекар възможно най-скоро. Само специалистът може да прецени Вашето здравословно състояние и да препоръча необходимите изследвания или подходящи мерки за лечение за облекчаване на симптомите!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: