
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как да приготвим перфектните палачинки, няколко съвета от проф. Еймс | ||||||
| ||||||
А сега съвети за това как да направи перфектната палачинка ни дава проф. Иън Еймс от University College London. Сместа Разбира се, първа и най-важна е тя. Има само три съставки - 100 г брашно, 200 мл мляко и 1, или 2 яйца. Към тях добавяме единствено щипка сол. Погледнато от физична гледна точка, колкото по-рядка е сместа, толкова по-тънка ще стане палачинката. Затова ако искаме традиционно тънка палачинка, брашното трябва да е наполовина на млякото. А ако искаме по-дебела, в американски стил, трябва да бъдат в еднакви количества. Когато смесим брашното с млякото и яйцата, протеините глутенин и глиадин се комбинират и образуват дълги вериги от глутенови протеини. Ако глутенът е твърде много, палачинката ще стане жилава, ако е прекалено малко - няма да има текстура. Именно затова съветът на професора е да не прекаляване с разбъркването на сместа в опит да премахнем всички малки бучки - така със сигурност ще получим високо съдържание на глутен. Добра идея се оказва да разбъркаме сместа с вилица. По този начин тя ще получи количество въздух, с което след това палачинката ще стане с приятна, въздушна текстура. Ако целим да направим по-тънка палачинка, трябва да оставим сместа да почине поне 10-15 минути, за да може глутеновите нишки да се отпуснат, обяснява Daily Mail. Приготвянето И тук си има няколко важни момента за постигане на желания резултат. Ако искаме по-тънка палачинка, то тя трябва да бъде с диаметър 15-20 см. А за по-дебела перфектният размер е 10 см. За да има хрупкавост, съветът на професора е да заменим кравето масло с растително. Причината е, че то има по-висока точка на димене, което позволява по-доброто му разнасяне по целия тиган, а оттам и по-равномерното изпичане. Как да разнесем равномерно сместа в горещия тиган пък ни обяснява проф. Матю Сейлър от Department of Mechanical Engineering към University of Canterbury. Единият вариант е просто да го сипем в центъра и да разнасяме настрани, а другият - да наклоним тигана, да започнем да го въртим и тогава да я сипем. Но и при двата вероятността да залепне в нежеланата форма е голяма. Според учените, решението е да наклоним тигана рязко в едната посока, докато изсипваме тестото. Така то ще изтече бързо и до другия край. След това продължаваме да държим тигана наклонен и до завъртаме с кръгови движения, за да се разнесе равномерно, пише lifestyle.bg. Постепенно намаляваме наклона, докато върнем тигана обратно в хоризонтално положение. След като покафенее от едната страна, обръщаме от другата внимателно. |
Ако днес имаше местни избори във Варна? | ||
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (32) | 28% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (8) | 7% | ![]() |
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (17) | 15% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (59) | 51% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg