ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да разберем докога е годна за консумация консервата от риба тон и как правилно да я съхраняваме? | ||||||
| ||||||
Прясната риба например веднага бихме изхвърлили, ако се усъмним, че се е развалила, но с консервираната вероятно бихме били по-смели. А дали е безопасно да ядем риба от консерва с изтекъл срок на годност, отговяват диетолозите. Рибата тон е сред най-предпочитаните риби, които можем да хапваме директно от консерва, и освен вкусна, е и доста дълготрайна, съхранявана по този начин. На опаковката ѝ обикновено е обозначено или "най-добър до", или "използвай до", последвано от конкретна дата. Тези числа обаче не означават, че това е крайният срок, след който продуктът вече не е годен за консумация, а срокът, до който той се очаква да запази най-доброто си качество. Вероятно бихме останали изненадани да разберем, че всъщност можем да съхраняваме консервирана риба тон до пет години, стига да е на хладно и тъмно място. Въпреки че дори и след посочената на опаковката дата можем да консумираме риба тон, хранителните и вкусовите ѝ качества, както и текстурата, може да са се влошили. Фактори като температура, влага, а също и целостта на консервата, могат да повлияят на дълготрайността. Ето защо е винаги добра идея да проверяваме и опаковката за признаци, че продуктът може да е развален, преди да го изядем. Ако се усъмним, че консервираната риба тон вече не е годна за консумация, е най-сигурно да я изхвърлим, защото едва ли бихме искали да си навредим. Потенциалните рискове са няколко и включват хранително натравяне заради развили се бактерии, както и натрупването на живак в тялото ни. Въпреки че консервираната риба тон съдържа относително малко количество живак в сравнение с по-големите риби, той може да се натрупа с течение на времето и потенциално да доведе до здравословни проблеми като когнитивно увреждане, увреждане на бъбреците и забавяне на развитието при децата. Можем да установим дали една консерва риба тон е безопасна за ядене по няколко отличителни признака. Най-напред ако опаковката има вдлъбнатини, издутини или ръжда, е по-добре да я изхвърлим. Същото важи и в случай че след отваряне усетим неприятни мирис и вкус, особено на кисело, както и ако забележим необичайна, лигава, консистенция, плесен или промяна в цвета. За да гарантираме, че след закупуването на консервираната риба тон я съхраняваме по-възможно най-добрия начин, трябва да я поставим на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина и високи температури. Вече отворена пък, е най-добре да се прехвърлим в херметически затворен контейнер в хладилника и да я консумираме в рамките на три до четири дни, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Венелин Петков призна за Николета Маданска
15:14 / 05.11.2024
Петър Дочев си призна
10:37 / 04.11.2024
Започват масови проверки във Варна
16:58 / 04.11.2024
Община Варна обяви конкурс за важен пост
16:28 / 04.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: