Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се храним здравословно по Великден
Автор: Георги Иванов 10:05 / 23.04.2024Коментари (0)1385
© Фокус
Как да се храним здравословно по Великден, след като сме постили. Съвети по тази тема ни дава нутриционистът Яна Данаилова в “Денят на Фокус" на Радио "Фокус".

“Когато откажем консумацията на животинска храна, се детоксикираме и регенерирме. Фибрите са храна за микробиома ни, за чревното ни здраве. Всички болести започват в стомаха. Когато преминем към растителна диета, допринасяме за възстановяването на микробиома ни. Тялото оздравява отвътре", сподели подробности за постите Данаилова.

Християнските пости са свързани с добра подготовка на тялото за постенето, но не и с добро захранване след него. “2 седмици предварително подготвяме организма за поста по време на Заговезни. Подготвителен, същински и преходен са трите етапа на поста. Ако постим 40 дни, трябват ни 20 дни преход към нормален хранителен режим. Обикновено сядаме на Великден на масата веднага с агнешко месо и алкохол, с яйца и козунаци, с което причиняваме огромен стрес на организма", отбеляза диетологът.

“Съветвам всички постещи да правят плавен преход - да започнат със салата на трапезата за предстоящия голям празник. Трябва да ограничим количествата на приема на храна. Трябва да се храним бавно, да я сдъвчем добре, след което правим пауза. Основните блюда трябва да са ограничени до 100 гр, ако става дума за месо", подчерта Данаилова.

Ако искаме да опитаме козунак или десерти, също е важно след това да се разходим, да си починем и количеството да бъде минимално. Чай с копър и анасон стимулира храносмилането и е подходящ за край на вечерята, посъветва нутриционистът.

“Ако решим да пропускаме закуската, това не следва да бъде за сметка на увеличаване на калорийния прием. Ако пропуснем първото хранене, не трябва да прекаляваме със следващите. Хубаво е да има почивка между основните хранения през деня, за да дадем възможност стомахът ни да извърши правилно храносмилането", даде подробности Яна Данаилова.

Децата виждат как се храним и наследяват нашите поведенчески модели. “Аз имам 3 деца и здравото дете не се фокусира върху храната - те са ангажирани с игрите по време на празниците. Тези деца е трудно да ги сложиш на трапезата. Хранят се избирателно и умерено. Важно е децата да не виждат родители, които преяждат", подчерта нутриционистът.

“Посещавам училища и говоря за това с деца и родители - плашещо е, че 61% от децата у нас са с наднормено тегло до 9-годишна възраст. Десерти не трябва да се ядат ежедневно от децата. По време на празници е добре те ограничено да консумират козунаци и сладки неща. Притесняват ме шоколадовите зайчета и яйчица, които не са част от нашата великденска традиция, но се налагат на трапезата", алармира Яна Данаилова.

Фокусът на празника е събирането на семейството, за да общуваме. Храната е удоволствие, но не и самоцел. Не е нужно да изядем всичко от трапезата, каза още Яна Данаилова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: