Ако не сте мазохисти и не искате да търпите махмурлука след празниците, опитайте следните рецепти, които се ползват в различни държави:
Компот и айрян
При препиване кръвната захар в организма рязко спада. Това налага нуждата да си набавим глюкоза. Родният компот е чудесен за тази цел. Ако нямате наблизо компот и един айрян би свършил работа, като унищожи малко бактерии в стомаха ви.
Върнете "поръчката"
Ако изхвърлите част от поетите отрови оттам, откъдето сте ги поели, т.е. през устата, имате реален шанс да намалите драстично махмурлука си на другия ден. А и ще заспите по-лесно, след като угасите пожара в корема си.
Вода
След сериозните запои винаги има сериозно главоболие, защото тялото се обезводнява и мозъкът се свива. Решението е да поемате вода в големи количества. Препоръчваме да пиете повече вода по време на празника, докато консумирате алкохол. Газираните напитки не вършат работа.
Зелев сок и шкембе чорба
Зелето съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер. В Германия дори я продават в картонени кутии като плодовите сокове. Супата, на свой ред пък, възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали.
Плодове
Плодове за закуска бързо неутрализират токсините в тялото. Динята също се смята за добро средство за изтрезняване заради голямото съдържание на вода в нея. Бананите също са в помощ. Те са пълни с калий, който губите, докато пиете - именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта. Ако нямате необходимите на тялото ви количества калий, е възможно да повърнете или да ви се гади. В испаноезичните държави се възстановяват основно с фрешове.
Хляб
Пробвайте с пълнозърнест хляб, тъй като е богат на витамин В и мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохола, който е останал.
Яйца
Алкохолът кара тялото ви да произвежда ацеталдехид (токсична субстанция, която причинява болките при махмурлука). Тялото ви се противопоставя с глутатхион, но естествените му запаси се изчерпват доста бързо. Помогнете му с яйца.
Мляко, чесън и зехтин
Добра идея е да хапнете нещо, преди да започнете пиенето и веселбите. Това какво ще ядете преди купона е особено важно, за да подпомогнете организма при токсичната атака на алкохола. Опитайте с мляко, чесън и зехтин (не заедно, разбира се), защото бързо абсорбират алкохола.
Джинджифил
Джинджифилът под каквато и да е форма облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство, каквото всъщност е. Пробвайте с джинджифилова бира, бисквити или чай и супа.
Кафе с канела
Известни са лечебните качества на канелата и на кафето, а в комбинация са особено ефективен начин за отслабване на махмурлука.
Аспержи
Консумирането на аспержи преди изпиването на голямо количество алкохол предпазва от махмурлук.
Свински кожички
Датчаните обожават да изтрезняват с дълбоко изпържени и силно подсолени свински кожички, които абсорбират остатъчния токсин от алкохола. Мазнината от кожичките действа благоприятно на стомаха като го пречиства.
Коктейл "Биволско мляко"
На сутринта след запой намибийците пият коктейл с примамливото име "Биволско мляко". Питието се приготвя с бита сметана, червен ром и ликьор, но не и биволско мляко, за да вкарат солидна захарна бомба в организма си.
Сушени плодове в японски стил
След препиване с традиционното саке или уиски "Сантори" по баровете и караокитата в Токио пиячите започват да нагъват umeboshi. Това са сушени кайсии и сливи, но обилно посолени. Някои японци потапят тези сушени плодове в зелен чай оолонг.
Закуска за махмурлии
Германците разчитат на katerfruhstuck (буквално - котарашка закуска!) или "закуска за махмурлук". Тя съдържа ролца от осолена херинга, увита около краставичка и лук. Всичко това на празен стомах.
"Сицилианско изкушение"
Само чуйте: Изсушен биволски пенис. Този традиционен цяр с годините е изгубил популярността си, но в миналото сицилианците са гонили махмурлука именно с изсушен биволски пенис.
Доматен сос и още нещо
Черешката на тортата е екзотичната комбинация, която монголците забъркват. Те си спретват попарка от осолени овчи очи, залeти с доматен сос. Странна комбинация, която е безспорен победител в нашата класация.
Източник: в. "Труд"
Още по темата (121): | |