Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как хората празнуват Коледа у нас и по света
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 25.12.2013Коментари (3)1509
©
Коледа е един от най-светлите празници за християните. Той е свързан с много поверия и обичаи.

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен "Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата "Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г.

В Албания Коледа е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора, които спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Исус Христос.

В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете.

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

В Армения, която е първата страна официално възприела Християнството, Бъдни Вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни Вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден - на 6 януари по Юлианския календар.

На Африканският Континент Коледа се празнува от малки и големи Християнски общности. На континента има приблизително 350 милиона Християни.

В Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

На Бахамските острови честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти Декември и 1-ви Януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

В Беларус сламата е важен аспект от Коледните празници. Повечето от ярко оцветените играчки на елхата в Беларус са направени от слама във всякакви форми.

В Белгия се говорят два официални езика - Фламандски и Валонски (версия на френският), двата езика се говорят в различните региони. На Бъдни Вечер се прави празнична вечеря от повечето хора, започваща с питие аперитив и ордьовър.

В Белиз елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира.

В Боливия основният акцент на Коледната украса е сцената "Рождество Христово". Повачето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.
В Босна и Херцеговина Коледните дръвчета са украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки и традиционно гарнирани със звезди. Местните празнуват Коледа предимно със семействата си.

В Бразилия обичайте са доста различни поради разнообразието на народа. Една от традициите е направата на сцената на "Рождество Христово" или "Пресепио" (думата произлиза от иврит "presepium", което означава леглото от слама на което Исус е спал за първи път във Витлеем).

В България празникът започва на 24 декември - Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки - сурвакници и торбички, те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: «Бог се роди, Коледо




Още по темата: общо новини по темата: 121
31.12.2014 »
07.02.2014 »
25.01.2014 »
22.01.2014 »
20.01.2014 »
14.01.2014 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Буенос Айрес 8:53 ч- 32 градуса....Снощи една часа червено вино....срам и позор за мене, но нито може да се пие, нито може да се яде... Честита Коледа!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: