Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как количеството протеини, което приемаме може да подпомогне или да навреди на здравето ни
Автор: Екип Varna24.bg 21:33 / 01.10.2024Коментари (0)535
©
Всеки съвременен човек, който се стреми да живее здравословно и да се храни осъзнато, вероятно е чувал редица пъти за ползите от консумацията на протеини. Оказва се обаче, че този иначе полезен хранителен навик може да бъде нож с две остриета и дори да ни навреди. Ето какво трябва да знаем за консумацията на богатите на протеин храни и как количеството, което приемаме може да подпомогне или да навреди на здравето ни.

Сега, повече от всякога здравните експерти съветват хората на и над 50-годишна възраст да наблягат на приема на протеини. Научните изследвания показват, че по-възрастните хора се нуждаят от повече протеини в сравнение с по-младите, тъй като тялото естествено губи мускули с напредване на възрастта.

Разбира се, богатите на протеин храни остават ключови и трябва да бъдат част от пълноценното и разнообразно хранене на всеки. Колкото до ежедневното количеството протеини, от което се нуждае човек всеки ден, то варира в зависимост от индивидуалните нужди. Ориентировъчно е добре да консумираме 50 грама протеини на ежедневен прием от 2000 калории.

Именно заради усиленото насърчаване на богатата на протеини диета, голяма част от младите хора всъщност приемат повече, отколкото им е необходимо. И по-конкретно - често се набляга на протеините от животински произход за сметка на тези от растителен произход. Вторите обаче се оказват по-полезни.

Вярвайки, че протеините са от съществено значение за дълголетието и запазването на мускулите, мнозина прекаляват с животински продукти като месо, млечни продукти и яйца. Според лекарите този хранителен навик реално може да бъде опасен за здравето. Те предупреждават, че прекомерната консумация на протеини от животински произход може да ускори стареенето и да увреди клетките.

Здравните експерти уточняват, че когато протеините или мазнините се комбинират със захар в кръвта, се образуват вредни съединения, познати като AGE. Изследванията показват, че тези съединения могат да се натрупват в тъканите ни и с течение на времето да доведат до оксидативен стрес и възпаление в тялото, които са основна причина за клетъчното стареене.

"AGE увреждат протеини, ДНК и други жизненоважни клетъчни структури, като ускоряват процеса на стареене и допринасят за хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер", допълва д-р Мониша Бханоте пред Huff Post.

Тя споменава също така и триметиламин Н-оксид (TMAO), който пък е друго съединение, чиито повишени нива са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, инфаркт и инсулт. Освен това той благоприятства натрупването на холестерол в артериите и нарушава способността на тялото ни да го отстранява, което съответно води до възпаление и допълнително увреждане на сърдечно-съдовата система. А това не само застрашава здравето на сърцето, но засяга и цялостната клетъчна функция и дълголетието ни.

Когато става дума за навиците на хранене с прием на повече протеини, здравните експерти не пропускат да дадат мнението си и относно популярната отпреди години кето диета. По думите им наблягането върху мазнините и протеините за сметка на въглехидратите е абсолютно погрешно и може дори да отнеме години от живота ни.

Ако се стремим към дълголетие, е най-добре да си набавяме протеини от растителни храни и риба. Докато редовната консумация на риба се свързва с намален риск от преждевременна смърт, то бобът, лещата, нахутът, соята, ядките и семената са също полезни, благодарение на съдържанието на антиоксиданти, фибри и хранителни вещества, които поддържат сърцето ни здраво, намаляват възпалението и риска от развитието на хронични заболявания. И не на последно място, също чудесен източник на протеин са морските дарове, които много хора често пренебрегват в диетата си.

Но както показват научните изследвания, един хранителен режим, който дава приоритет на растителните протеини, може да намали риска от смъртност, свързана със сърдечно-съдови заболявания. Най-накратко казано, замяната на животинските протеини с повече растителни е ключ към дълголетието, пише lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: