Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как се съхраняват домати?
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 14.09.2024Коментари (0)888
©
Сочните, месести, вкусни домати от вашите градински лехи са едно от удоволствията на лятото. Но какво да направите, ако реколтата е голяма и искате да запазите плодовете за дълго време?

Методите са няколко – както за пресни, така и за преработени зеленчуци. В тази статия ще разберете как да съхранявате доматите у дома, за да се насладите на техния вкус и ползи възможно най-дълго, като нарочно не се спираме на варианта с консервиране.

Разнообразие

То е ключово. За дългосрочно съхранение са подходящи сортове с дебела кожа, плътни и не воднисти. "Пластмасовите“ купешки домати няма да издържат дълго - те бързо ще започнат да ферментират и гният. Затова се съсредоточаваме върху съхранението на доматите, за които гражданите смятат, че се берат с колците, а градинарите повдигат вежди – кой разбира, тук се спира. Свикнеш ли да си отглеждаш домати в сандъче или в градината, няма да припариш до магазина.

По-добре е да се погрижите за доматената реколта в топло и сухо време. Температурата не трябва да е под +5 градуса, така че не отлагайте събитието. Ако държите доматите на студено, те ще загубят това, което е толкова важно за нас - способността да узряват, след като бъдат обрани. Те няма да се зачервят и бързо ще изгният. Уверете се, че плодовете са сухи, преди да ги берете. Късайте ги, без да отстранявате дръжката – нейното присъствие ще се отрази благоприятно върху запазването на зеленчуците.

Подготовка

Важно е не само къде е най-добре да съхранявате доматите, но и кои екземпляри да изберете. При никакви обстоятелства не вземайте за съхранение домати, които са болни, повредени или имат дори най-малък намек за това. Драскотини, пукнатини, тъмни петна - всичко това може да доведе до бързо разпространение на инфекцията. Ако един плод се разболее, той ще зарази всички останали.

Необходимо е да отделите малките от големите. Причината за това е, че малките ще зреят по-дълго от големите - съответно срокът на годност на доматите ще бъде различен. Ето защо е невъзможно да се поставят неузрели и вече узрели плодове заедно. От предишното следва още едно правило - не само не трябва да се смесват неузрели и зрели зеленчуци, но и трябва да се разделят според степента им на зрялост.

Мазе

Мазе, изба или прохладен килер са идеални места за дългосрочно съхранение на домати. Там индикаторите за температура и влажност са почти винаги на едно и също ниво - такава стабилност ще има добър ефект върху доматите.

Ако решите да ги държите в кутии, по-добре изберете дървени или пластмасови щайги с дупки - така въздухът ще циркулира добре. Няма нужда от висок съд - така или иначе не можете да нареждате твърде много домати един върху друг. Три слоя са максимумът. На дъното трябва да поставите слой от торф, мъх борови стърготини или поне хартия, чул и слама. Поставете доматите върху който и да е от тези материали, така че да не се допират един до друг и дръжката да е обърната нагоре. След това поръсете зеленчуците със същия торф, мъх или друг пълнеж. След финалния слой затворете кутията с капак, ако има такъв (важно е да има и дупки).

Кошници

Това е добра алтернатива на кутията. По правило тези, които се занимават с градинарство, разполагат с доста изделия от ракита. Трябва да поставите доматите в тях отделно. За да не се допират, те се увиват един по един във вестникарска хартия. А преди това е добре тя да се навлажни леко с водка или друг алкохол.

Парафин

Този метод може да изглежда необичаен на пръв поглед, но е ефективен. Разредете парафина в съд (например натрошете и разтопете парафинова свещ). Потопете доматите в тази смес един по един за секунда и ги оставете да изсъхнат напълно. След това ги поставете в кошница или кутия и ги поставете в мазето или килера.

Апартамент

Ако няма помощни помещения, тогава доматите могат да се съхраняват в апартаментни условия. Вариантът не е от най-трайните, но е достъпен за всеки. По-добре е да изберете зелени, неузрели домати за съхранение в апартамента за зимата. Те могат да се съхранят за няколко месеца. Но червените зрели домати, дори при правилно съхранение, могат да се съхраняват само 2-3 седмици в зависимост от сорта. Най-добре е да ги държите в остъклена тераса, която не се огрява от слънцето непрекъснато. Организирайте запасите по същия начин, както в мазето, като използвате вентилирани кутии или контейнери. На балкона е светло - не забравяйте да покриете неузрелите плодове, за да ги скриете от светлината и да не ускорите тяхното узряване.

Алтернативен вариант е пространството под леглото, дивана или друга голяма мебел с крака. Поставете хартия или плат на пода, разпределете равномерно доматите и ги покрийте. Ако има много място отдолу, поставете реколтата там в ниски кутии.

Хладилник

Съхраняват ли се доматите в хладилник? Има различни мнения по този въпрос. Ако просто трябва да запазите плодовете за няколко дни, тогава е по-добре да ги оставите на стайна температура. Така изобщо няма да загубят вкуса си и само ще зреят. Въпреки това, ако целта е да запазите реколтата възможно най-дълго, тогава доматите могат да се съхраняват в хладилник за около месец. Вкусът няма да бъде толкова богат веднага след охлаждане. Просто извадете доматите няколко часа преди хранене и интензивността на вкуса ще се възвърне.

Доматите, предназначени за хладилника, трябва да са сухи и чисти, не се препоръчва да ги миете - контактът с вода може да съкрати потенциалния им срок на годност. По същата причина не можете да съхранявате зеленчуците в хладилника в херметически затворен съд - вътре ще се появи влага и те ще започнат да се влошават. Можете да използвате затварящи се перфорирани кутии с капак – те са удобни, защото могат да се поставят една върху друга или да се пъхнат дълбоко в хладилника.

Поставете доматите в зоната за свежест или специалното отделение за зеленчуци без допълнителни принадлежности. Друг вариант е вратата на хладилника, която също поддържа по-висока температура от тази в основната камера.

Фризер

Фризерът е друго място, където можете да запазите вкусна и здравословна реколта от червени плодове. Само в този случай би било по-логично да ги замразите не изцяло в оригиналната им форма, а да ги сортирате в различни форми и размери. Те ще бъдат подходящи за храна в продължение на няколко месеца до една година, пише "Телеграф".

Нарежете ги по начин, който ще бъде по-удобен за по-късна употреба при готвене - въз основа на това какви ястия приготвяте най-често. Например кръгове - за бъдеща пица, филийки със свободна форма - за приготвяне на пържени картофи и сос, пюрираните домати са добри за сосове. Поставете готовите филийки върху хартия за печене или дъска за рязане и поставете във фризера. Когато зеленчуците стегнат, ги сложете в пликове или контейнери – така няма да се слепят или да се набръчкат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: