ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какви са ползите от консумацията на ферментирали продукти | ||||||
| ||||||
Преди да станат готови за ядене, киселите краставички имат нужда от известно време да ферментират. За целта те престояват в саламура за няколко седмици, в които полезните бактерии да се превърнат в млечна киселина. Този процес придава пикантния вкус на ферментиралите продукти, като същевременно убива други вредни бактерии. Когато са вече готови за ядене, ферментиралите храни са се обогатили с полезни бактерии, които благоприятстват цялостното ни здраве, но и по-специално здравето на червата. Здравните експерти изтъкват предимствата на диета, която включва ферментирали продукти, като наблюдават, че те са свързани със значително по-добър метаболизъм на глюкозата, по-нисък риск от диабет тип 2, по-силна имунна система, понижени нива на триглицериди и по-висок HDL (добрия) холестерол. Освен това ферментите са свързани и с понижаване на кръвното налягане. Това може и да звучи изненадващо, предвид съдържанието на сол, която в по-големи количества може да повиши кръвното налягане, но се смята, че ферментиралите храни могат да противодействат на потенциалния отрицателен ефект на натрия. Ползите изглежда отчасти идват и от фибрите, витамините, минералите и други вещества, които се запазват по време на процеса на ферментация. А конкретно живите бактерии във ферментиралите зеленчуци имат уникални предимства пред суровите, особено за здравето на червата и метаболизма. Затова е и препоръчително вместо с добавки, да си набавяме пробиотиците с различни ферменти. Наред с това консумацията на кисели краставички е свързана с намален психологически стрес, което подкрепя също теорията за взаимовръзката между червата и мозъка. Препоръчителната дневна доза ферментирали храни е до около 150-200 грама. Това е количеството, което се свързва с оптимални ползи за здравето. А прекаляването, както с всяка друга храна, единствено може да навреди и затрудни организма ни. И все пак, различните видове туршии и кисели краставички съдържат доста сол, с която не бива да се прекалява, пише Time, цитиран от lifestyle.bg. За да балансираме храненето си, когато консумираме ферменти, е добре да включим и свежи продукти с ниско съдържание на натрий, каквито са зеленолистните зеленчуци и плодоветe. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ричард Гиър призна за Джулия Робъртс
12:55 / 29.01.2025
Язовир край Варна е в критично състояние
16:39 / 30.01.2025
Великата Цветана Манева празнува днес
13:35 / 30.01.2025
Кметът Коцев с важни думи за Крайбрежната алея
10:33 / 30.01.2025
Още една общинска такса във Варна скача
13:32 / 30.01.2025
Варненка: Ако аз съм турист и видя това, повече не бих дошла на море тук
08:45 / 29.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: