Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какви са ползите от консумацията на ферментирали продукти
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 30.01.2025Коментари (0)218
©
Всички добре знаем, че ферментиралите продукти са полезни за здравето. А това е доста добра причина през зимата (но и не само) да хапваме повече туршия, кисело зеле и кисели краставички. Ето и с какви точно ползи за здравето е свързана консумацията им и как допринася за това процесът на приготвянето им.

Преди да станат готови за ядене, киселите краставички имат нужда от известно време да ферментират. За целта те престояват в саламура за няколко седмици, в които полезните бактерии да се превърнат в млечна киселина. Този процес придава пикантния вкус на ферментиралите продукти, като същевременно убива други вредни бактерии.

Когато са вече готови за ядене, ферментиралите храни са се обогатили с полезни бактерии, които благоприятстват цялостното ни здраве, но и по-специално здравето на червата.

Здравните експерти изтъкват предимствата на диета, която включва ферментирали продукти, като наблюдават, че те са свързани със значително по-добър метаболизъм на глюкозата, по-нисък риск от диабет тип 2, по-силна имунна система, понижени нива на триглицериди и по-висок HDL (добрия) холестерол.

Освен това ферментите са свързани и с понижаване на кръвното налягане. Това може и да звучи изненадващо, предвид съдържанието на сол, която в по-големи количества може да повиши кръвното налягане, но се смята, че ферментиралите храни могат да противодействат на потенциалния отрицателен ефект на натрия.

Ползите изглежда отчасти идват и от фибрите, витамините, минералите и други вещества, които се запазват по време на процеса на ферментация. А конкретно живите бактерии във ферментиралите зеленчуци имат уникални предимства пред суровите, особено за здравето на червата и метаболизма. Затова е и препоръчително вместо с добавки, да си набавяме пробиотиците с различни ферменти.

Наред с това консумацията на кисели краставички е свързана с намален психологически стрес, което подкрепя също теорията за взаимовръзката между червата и мозъка.

Препоръчителната дневна доза ферментирали храни е до около 150-200 грама. Това е количеството, което се свързва с оптимални ползи за здравето. А прекаляването, както с всяка друга храна, единствено може да навреди и затрудни организма ни.

И все пак, различните видове туршии и кисели краставички съдържат доста сол, с която не бива да се прекалява, пише Time, цитиран от lifestyle.bg. За да балансираме храненето си, когато консумираме ферменти, е добре да включим и свежи продукти с ниско съдържание на натрий, каквито са зеленолистните зеленчуци и плодоветe.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Фехтовка
Футбол - други
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: