Какви са предимствата на кафявата захар?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:49 / 23.08.2024
1158
Въпреки че лекарите по принцип съветват да ограничим употребата както на кафява, така и на бяла захар, между тях все пак има съществени разлики.

Кафявата захар, за разлика от белия си събрат, има редица неоспорими преимущества. Бялата захар е рафиниран продукт, получен в резултат на химическа преработка на кафява захар. За нейното производство се използват различни избелващи средства, част от които остават в бялата захар и заедно с нея проникват в човешкия организъм.

Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт. В кафявата захар присъства меласа, притежаваща много полезни минерални вещества.

Кафявата захар (85-98% - в зависимост от страната производител) се състои от захароза.

Калият, съдържащ се в кафявата захар, помага за очистване на стомашно-чревния тракт, извежда натрупаната шлака, регулира кръвното налягане и е активен участник в процеса на обмяната на мазнините и белтъчините. Без този елемент е невъзможна нормалната дейност на сърцето.Както е известно калцият, който също присъства в състава на кафявата захар, отговаря за състоянието на зъбите и костите, укрепвайки ги. Той има и голямо значение за пълноценното функциониране на нервната система и на нормалното съсирване на кръвта.

Цинкът, също част от състава на кафявата захар, помага за обмяната на мазнините, пише Woman.bg.

Кафявата захар е богата още на фосфор, който е необходим за нормалното и пълноценно функциониране на сърдечния мускул и главния мозък. Той участва и в обменните процеси, явявайки се съставен компонент на клетъчната мембрана.

Желязото, което също е част от тръстиковата захар, помага за работата на кръвоносната система. Концентрацията на този елемент в кафявата захар е над десет пъти по-висока в сравнение с бялата захар.Тъй като този продукт се отнася към сложните въглехидрати, процесът за неговото усвояване от организма протича с доста по-бавни темпове. Затова кафявата захар е полезна за всеки, който се бори с излишните килограми. Въпреки това с нея не бива да се прекалява, защото калоричността е почти колкото на бялата захар.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Известен пластичен хирург: Започнах да отказвам, защото ми дойде ...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"
Терзиев за Цветана Манева: Тя е истинско олицетворение на духа, к...
Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).