Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да правим, ако температурата ни е 35,5 градуса
Автор: Екип Varna24.bg 18:07 / 10.10.2024Коментари (0)293
©
За причините за повишената температура знаят почти всички, както и не са тайна и начините за отстраняване на този симптом. А на ниската температура обикновено не се обръща специално внимание, въпреки че тя често е сигнал за заболяване. 

Нормалната телесна температура се равнява на 36,6 градуса по Целзий, като температурата от 35,5 градуса и по-надолу се смята за ниска. 

Причини за понижаване на телесната температура 

Най-очевидната причина за спадане на температурата е хипотермията. Това е случай, в който е достатъчно да се променят условията, в които се намира човек, за да се реши проблемът. Опасна е само продължителната хипотермия, която може да доведе до необратими последици за организма. 

Много често ниската температура показва сериозна преумора или стрес. Такива промени в обичайния начин на живот неизменно се отразяват на организма. Ако стресът и преумората са достатъчно силни или продължават достатъчно дълго, последствията за организма са неизбежни. 

Тук най-успешна ще бъде препоръката за спокоен, достатъчно дълъг и редовен сън, разнообразни техники за облекчаване на стреса - от дихателни упражнения до лекарства с лек седативен ефект (например майчин лист или валериана). 

Ако симптомите продължават, е необходим медицински съвет. Възможно е да има по-сериозни причини за спадане на телесната температура под допустимия праг. 

Такива причини са:

- изостряне на хронични заболявания; 

- дисфункция на щитовидната жлеза; 

- заболяване на надбъбречните жлези. 

Понякога провокация за ниска температура може да бъде бременността. Не забравяйте обаче, че температура от 35 градуса може да доведе до загуба на съзнание. В такава ситуация е необходимо спешно да се консултирате с лекар. 

Друга причина е обострянето на хронични заболявания. Всяко хронично заболяване оказва отрицателно въздействие върху работата на организма като цяло и в периода на обостряне може да доведе до стрес на организма. 

Оптималното решение на проблема в този случай е бдителното отношение към здравето и спазването на предписанията на лекуващия лекар, което ще сведе до минимум самата възможност за обостряне. Ако не е възможно да се избегне обострянето, е важно да се свържете своевременно със специалист, като задължително го информирате за всички налични симптоми, включително и за ниската температура. 

Продължителното пренебрегване на отклоненията в щитовидната жлеза може да доведе до развитие на сериозни заболявания, затова ниската температура трябва да се лекува със специално внимание. 

Ако температурата не се повишава достатъчно дълго време и няма други очевидни причини за понижаването ѝ, трябва да се обърнете към лекар, за да провери състоянието на щитовидната жлеза и да назначи по-нататъшно лечение.

Друга причина е обостряне на заболявания на надбъбречните жлези. То трябва да се отстрани строго под контрола на лекар, но е напълно възможно да избегнете обострянето сами. За да направите това, трябва да пиете достатъчно вода, да изберете подходяща диета. Например, препоръчва се да се ядат пъпеши и дини, които стимулират функцията на надбъбречните жлези и прочистват организма.

Друга причина за понижаване на телесната температура може да бъде необоснованото самолечение. При употреба на лекарства без лекарско предписание или при нарушаване на дозировката, организмът може да реагира по различен начин на лекарството, включително да понижи температурата. Изключително важно е да се избягва самолечението, всички приемани лекарства трябва да се предписват само от лекар. Той също така избира и дозировката.

Ако в резултат на самолечението състоянието се влоши и температурата не се повишава до нормалната за дълго време, е необходимо да се консултирате с лекар, за да предпише подходящо решение, а ако е необходимо - и прочистване на организма.

При малките деца ниската телесна температура може да е симптом на стрес или умора. Нерядко понижаването е и симптом за промяна в биохимичния състав на кръвта, като този процес е свързан с възрастта и не бива да предизвиква тревога, но все пак трябва да се информира педиатърът.

Така че, независимо от причините за спадане на телесната температура под нормалния праг, във всички случаи те са много сериозни и изискват лекарски съвет, а понякога и цялостно лечение. Колебанията на температурата в посока надолу трябва да се приемат не по-малко сериозно, отколкото рязкото ѝ повишаване. 

Нормализиране на телесната температура 

Повишаването на температурата при стрес и умора ще помогне горещ чай с мента и маточина, както и почивка. 

В аптеката можете да си купите и спиртни тинктури с женшен. Използвайте по няколко капки сутрин, като дозата вижте в инструкциите към препаратите и не я превишавайте. 

Ако температурата е понижена в резултат на заболяване, е необходимо да се отстрани не симптомът, а причината, така че ще трябва да посетите лекар, да направите изследвания и терапия. 

Децата с ниска телесна температура трябва да: 

- балансират диетата;

- да включват в диетата си комплексни мултивитамини; 

- да осигуряват ежедневен престой на чист въздух; 

- в продължение на една седмица на бебето може да се дава смес от орехи, сини сливи и мед. Това сладко лакомство ще върне както силите, така и температурата; 

- желателно е да се прави и редовен лек джогинг с продължителност не повече от 15 минути. 

Важно е да се разбере: ако температурата забележимо се понижава, преди всичко е необходимо да се провери функцията на щитовидната жлеза, пише woman.bg. Освен това няма да е излишно да се анализират стойностите на кръвната захар. Това може да помогне да се установи основната причина за патологията и заедно с лекаря да се разработи план за лечение








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Световна черна хроника
Влизането на България в Шенген
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (461) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (630) 19%
Пълна трагедия (1734) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: