Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво не трябва да пържите в тефлонов тиган?
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 30.05.2024Коментари (0)1362
©
Всяка домакиня има поне един тиган с незалепващо покритие в арсенала си от кухненска посуда. Много хора считат тигана с незалепващо покритие за универсален, защото благодарение на него можете да готвите храна, без да се притеснявате, че ще започне да залепва. 

Не всички храни обаче са подходящи за пържене в съд с такава повърхност. Затова всяка домакиня, която го използва, трябва да знае какво не трябва да се пържи в него и защо. Списъкът със забранените храни включва масло, маргарин, месо с дебел слой мазнина, доматен сос, маринати на базата на оцет, захар и карамел.

Какво трябва да знаете за тигана с незалепващо покритие? Незалепващото покритие се отличава със своята функционалност и лекота на поддръжка. То обаче има сериозен недостатък - при силно нагряване започва да губи свойствата си. Например, ако оставите тиган с незалепващо покритие на огъня без храна, той ще се повреди. Това важи и за някои продукти, защото при приготвянето им температурата е висока. 

Какво не трябва да пържите в тиган с незалепващо покритие? 

Масло и маргарин - пърженето в тиган с незалепващо покритие с масло или маргарин може да причини проблеми. Тези храни започват да горят при относително ниски температури, което може да доведе до неприятни миризми и вкусове. Освен това остатъците от изгоряло масло могат да повредят незалепващото покритие, намалявайки експлоатационния му живот. 

Месо с дебел слой мазнина - месата като бекон или тлъсто свинско се приготвят по-добре в други видове тигани. При пържене мазнината генерира много топлина и може да достигне температури, по-високи от допустимите за незалепващи покрития. Това води до увреждане на покритието и влошаване на незалепващите му свойства. 

Доматени сосове - незалепващото покритие не е устойчиво на продължително излагане на киселини. Киселинните сосове, като например доматен сос, могат да "разрушат" покритието с течение на времето, причинявайки преждевременното му износване. В допълнение, киселината може да взаимодейства с незалепващото покритие, което не само влошава свойствата му, но също така може да бъде опасно за здравето. 

Маринати на базата на оцет - храните, мариновани в оцет или лимонов сок, също не трябва да се готвят в този тип тигани. Киселинните маринати могат да корозират покритието, намалявайки неговата ефективност и устойчивост. Освен това високите температури в комбинация с киселина могат да доведат до отделяне на вредни вещества от покритието.

Захар и карамел - готвенето на карамел или храни с високо съдържание на захар също не се препоръчва. Захарта се топи при нагряване и достига много високи температури, които могат да повредят покритието. Освен това карамелът се почиства трудно, а остатъците от захар могат да оставят трайни петна и драскотини по повърхността, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Строежът на АМ "Хемус"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: