Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво означават близките граници на кръвното налягане?
Автор: Екип Varna24.bg 17:14 / 02.06.2024Коментари (0)1277
©
Всеки удар на сърцето предизвиква колебания в артериалното налягане, които разкриват много за здравословното ни състояние. Границите на кръвното налягане – горната (систолично) и долната (диастолично) – са показатели, които трябва стриктно да следим, за да предотвратим и управляваме различни здравословни проблеми.

В тази статия ще разгледаме какво означават тези граници и какво ни говорят за нашето здраве. Какво е кръвно налягане? Кръвното налягане е силата, с която кръвта притиска стените на артериите. При здрав човек нормалните нива на кръвното налягане са около 120/80 ммHg, но всичко е строго индивидуално и зависи от възрастта, и различни заболявания. Разликата между двете граници се нарича пулсово налягане и нормалните му стойности са около 30-50 пункта.

Горна и долна граница на кръвното налягане

Горна граница (систолично налягане) Горната граница показва налягането в момент, когато сърцето изтласква кръвта в артериите. Тя се влияе главно от работата на сърцето и отразява колко силно и ефективно сърцето изпомпва кръв.

Долна граница (диастолично налягане) Долната граница отразява налягането при отпускане на сърдечния мускул, когато артериите се разхлабват. Тя е свързана с неврохуморалната регулация, която протича в бъбреците и кръвоносните съдове. От какво зависят двете граници на кръвното налягане? Горната граница зависи предимно от сърцето, докато долната е свързана с бъбреците и кръвоносните съдове. Сърцето определя силата на изпомпване на кръвта, а бъбреците регулират обема на кръвта и съдовото съпротивление чрез хормонални механизми.

Изолирана систолична хипертония

Изолираната систолична хипертония е състояние, при което горната граница на кръвното налягане е повишена. При младите хора това може да се дължи на проблеми с вегетативната нервна система. Възрастните хора често страдат от това състояние вследствие на атеросклероза. Други причини за повишено систолично налягане могат да бъдат аритмии, нарушения в щитовидната жлеза, сърдечни пороци и други заболявания. Лечението варира в зависимост от причините и индивидуалните особености на пациента.

Промяна в пулсовото налягане

Пулсовото налягане е разликата между горната и долната граница на кръвното налягане и трябва да бъде около 30-50 пункта. Рязката промяна в тези стойности може да е сигнал за сериозен проблем и изисква незабавна лекарска намеса. Причините за промени в пулсовото налягане могат да бъдат свързани с вертебробазиларна недостатъчност или остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Заболяванията на опорно-двигателната система и ендокринните заболявания също могат да повлияят на кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че всички медикаменти за нормализиране на артериалното налягане действат едновременно и на двете граници, а не само на повишената или понижената.

Границите на кръвното налягане ни предоставят ценна информация за състоянието на нашето сърце, бъбреци и кръвоносни съдове. Редовното следене на тези стойности и консултацията с лекар при промени са ключови за поддържане на добро здраве. Разбирането на това какво ни говорят близките граници на кръвното налягане може да ни помогне да предотвратим сериозни здравословни проблеми и да водим по-здравословен начин на живот, информира actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Висша лига на Англия сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: