Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво представлява сколиозата и защо е важно да бъде лекувана, разказват специалисти
Автор: Живко Кръстев 16:02 / 06.06.2024Коментари (0)1281
©
Идиопатичната сколиозата е клинично състояние, което се открива най-често в ранния пубертет и в предпубертета. Чисто статистически засяга около 3% от популацията. Това каза физиотерапевтът Петър Петров в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Характерно е, че състоянието няма симптоми. Обикновено хората със сколиоза не изпитват болка. Изключително важно е диагнозата да бъде поставена навреме, за да не се задълбочи проблемът, подчерта специалистът.

"Най-важно е тялото да се преглежда чисто клинично, т.е. как изглежда външно, и по определени характеристики и белези да се определи дали се развива правилно, или не. Наблюдава се позицията на раменете, талийните триъгълници, а най-важното е да се погледне хармоничното сгъване на гръбначния стълб. Прави се навеждане на тялото напред в изправена позиция, като по време на това извиване се следи дали гръбнакът се свива хармонично и дали от двете страни на гръбначния стълб е изравнено. Ако има някаква дисхармония или от едната страна има гърбичка, тогава хората могат да се обърнат към специалист", обясни Петър Петров.

Сколиозата се развива много бързо. "В предпубертета и ранния пубертет при момичетата това е доста лесно за установяване, защото е горе-долу около първия цикъл. Тогава растежът на тялото е много бурен и това са едни от най-критичните моменти за развитието на гръбначните изкривявания", поясни Петров.

Рискът от прогресия се изчислява според няколко фактора – дали е в предпубертета, дали и кога е дошъл цикълът, на каква възраст е детето, какъв е ъгълът на изкривяване. "Тогава се изготвят препоръки за терапията. До 20-25 градуса се препоръчва само специализирана физиотерапия, упражнения за сколиоза, като интензивността се определя от конкретния случай. Между 20 и 25 градуса при дете на 8 години например задължително препоръчваме корсет. Ако детето е по-голямо и гръбначният стълб е в завършен процес на развитие, няма да се наложи корсет", обясни той.

Ако не се предприемат мерки, сколиозата може да се задълбочи и да се стигне до притискане и дори изместване на вътрешните органи, подчерта физиотерапевтът.

Сколиозата може да се проявява в най-различни форми, да засяга под различна форма и ъгъл различните отдели на гръбначния стълб. "Затова ние много се стараем да адаптираме програмата и упражненията спрямо индивидуалното състояние. При всеки един човек протоколът е различен и в зависимост от това доколко е гъвкав и флексибилен гръбначният стълб или е твърд, могат да се включат повече упражнения за огъвкавяване на конкретните зони и места или за стабилизирането им", обясни Петров.

При сколиозата съществува генетична предпоставка. "В последно време доста се търси зависимостта между липсата на Витамин D, което е много съвременно състояние и го наблюдавам при всички деца. То е свързано с краткото време, прекарано на открито и излагане на слънчева светлина. Масово децата са с крайнониски стойности, а масово дори са в латентен недостиг и много трудно се овладяват с медикаменти. Това е друга от причините. Друг фактор е недобрата физическа активност", посочи Петър Петров.

Силвия Гордеева, която е създател на Фондация "Живот със сколиоза", подчерта, че открита навреме, сколиозата е абсолютно лечима с терапия, консервативно лечение и корсет.

Тя създава фондацията, след като дъщеря й получава диагнозата преди девет години. Тя е преминала през всички етапи на лечението. Заболяването е открито на 18 градуса, а на 70 градуса се е наложила оперативна намеса, разказа Гордеева.

Основната мисия на Фондация "Живот със сколиоза" е ранната диагностика и информираността, заяви тя. "Когато на едно дете на 13-14 години му сложат корсет, често то се чувства неприето в средата. 80% от страдащите деца са момичета. Те не искат да си носят корсетите в училище, защото се страхуват как ще ги приемат съучениците им", посочи Силвия Гордеева.

На 29 юни ще се проведе международен форум "Заедно срещу сколиозата" на Фондация "Живот със сколиоза". "Идеята на форума е да обединим всички хора, които имат този проблем и се борят с него, да се запознаят с други хора със същия проблем", допълни Петър Петров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: