Какво рискуваме, ако телефонът е нашата банкова карта?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:31
280
Смарт телефоните са не просто устройства за комуникация – те са и нашите банки, лични асистенти, а все по-често и мястото, на което управляваме личните си финанси. Те стават все по-популярни и като портфейли и се превръщат в предпочитан метод на плащане. С помощта на технологиите, плащането с телефон се превърна в ежедневие за милиони потребители по целия свят.

За мнозина хора това е удобен и сигурен начин за плащане, но какви са реалните ползи и потенциални рискове на този метод?

Предимства на плащането с телефон

Удобство и бързина

Едно от най-очевидните предимства на мобилното плащане е удобството, което предоставя. С използването на смартфон не е необходимо да носиш физически портфейл или да вадиш дебитната или кредитната карта всеки път, когато искаш да направиш покупка. Всичко е събрано в едно устройство, което винаги е под ръка.

Достатъчно е да доближиш телефона си до терминала за плащане и готово - трансакцията се осъществява за секунди.

Безопасност

Друг важен аспект на мобилните разплащания е високото ниво на безопасност. За разлика от традиционните физически карти, които могат да бъдат откраднати или изгубени, смартфоните предлагат множество защити.

Дигиталният портфейл може да се заключи с пръстов отпечатък, лицево разпознаване или парола, което значително намалява риска от неоторизирани трансакции. В случай на загуба или кражба на телефона, заключването на устройството и възможността за отдалечено изтриване на данните предоставят допълнително ниво на сигурност, което може да защити финансите ти.  

Лесно управление на финанситеМобилните разплащания не само улесняват плащането, но и дават възможност да се проследяват трансакции в реално време. Това дава по-добър поглед върху бюджета и може да помогне при управление на разходите.

Недостатъци на плащането с телефон

Зависимост от батерията на телефона

Въпреки множеството предимства, плащанията през телефон имат и своите недостатъци. Един от основните проблеми е зависимостта от батерията на телефона. За да се направи плащане, смартфонът трябва да има достатъчно заряд. В противен случай, трябва да имаш налични пари в брой или пластика на твоята дебитна или кредитна карта.

Технически проблеми

Зависи от локацията, но трябва да се има предвид, че безконтактните плащания – с кредитна или дебитна карта или плащания с телефон, може да са ограничени. За съжаление, все още, не всички търговци дават възможност за безконтактно плащане, което може да ограничи потребителите. Дори когато мобилното плащане е налично, могат да възникнат технически проблеми – терминалите може да не работят.

Тези технически затруднения могат да доведат до забавяне или дори невъзможност за извършване на плащането, което е неудобно както за клиента, така и за търговеца. В такива случаи често се налага да се прибягва до алтернативни методи на разплащане – с карта или с пари в брой.

Въпрос на сигурност

Макар мобилните плащания да предлагат висока защита, те не са напълно защитени от рискове на сигурността. Смартфоните могат да бъдат хакнати или изгубени, а с тях и достъпът до лични и финансови данни.

Освен това, киберпрестъпленията могат да бъдат сериозна заплаха и въпреки криптираните трансакции и биометричната защита, съществува риск данните на потребителя да бъдат компрометирани. В допълнение, някои потребители могат да станат жертва на фишинг атаки, които да се възползват от уязвимости в системите за мобилни плащания. Поради тази причина е важно да се прилагат допълнителни мерки за защита, като редовно се актуализира версията на операционната система, мобилното приложение, както и да се използва надеждна антивирусна програма.

Плащането с телефон предлага много предимства – от удобство и бързина до повишена сигурност и по-добро управление на финансите. С развитието на технологиите и нарастващото приемане на безконтактни разплащания, този метод става все по-достъпен и популярен, пише Dnes.bg. За щастие - потенциалните негативи могат да се избегнат с достатъчна информираност по отношение на сигурността на дигиталните портфейли и мобилните плащания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Наско Месечков: Без да пита, сякаш съдбата е решила всичко
Лято без край: Докога е безопасно да се влиза в морето?
Сиромахов: Не сме равни! Учителят, който е отворил съзнанието на ...
Постигнал успех в три от основните американски индустрии, днес Уи...
Не пропускайте закуската, ако имате проблеми с кръвното
Водеща в bTV: Научих си урока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).