Понякога можете да се поглезите, но ако ядете бърза храна всеки ден, тогава какво ще се случи? Гастроентеролог обяснява какво се случва с червата след хапване на бял хляб с месо, сос и сирене.
Много хора обичат да похапват бургер и картофи не от време на време, а редовно. Такава храна е достъпна, евтина, бързо засища глада и привлича със своя ярък и богат вкус.
Какво се случва в тялото след бургер и пържени картофи?• Натоварване на стомашно-чревния тракт
Бургерите и пържените картофи съдържат много мазнини и въглехидрати, които се усвояват бързо, но създават повишена тежест върху стомашно-чревния тракт. Високото съдържание на мазнини може да забави процеса.
• Въздействие върху микробиома
Чревните бактерии се хранят с това, с което ги храним, тоест с това, което ядем. Бургерите с мазен сос и баничките далеч не са здравословни за тях. В резултат на това балансът на чревния микробиом може да се наруши, вредните бактерии ще се размножат, а броят на полезните ще намалее. Това може да доведе до проблеми с храносмилането и дори възпаление, пише
Actualno.com.• Повишени нива на кръвната захар
Мазните, висококалорични храни с висок гликемичен индекс (например пържените картофи имат индекс 97 от 100) повишават нивата на захарта и предизвикват рязък скок на инсулина. Това поставя допълнителен стрес върху панкреаса и може да допринесе за развитието на инсулинова резистентност.
• Стомашни и чревни проблеми
Излишните мазнини и сол могат да причинят подуване на корема, газове и дори запек. Топлината и подправките в бързото хранене дразнят лигавицата на стомаха и червата, особено ако не сте свикнали с такава храна.
Какво ще намали вредата от бързо храненеАко ядете мазни, висококалорични храни, пийте много вода. Това подпомага храносмилането и намалява вероятността от запек.
Фибрите ще помогнат за минимизиране на вредата от бързото хранене. Например, плодовете и зеленчуците са задължителни в диетата на тези, които обичат бургери и пържени картофи.
Внимавайте с порциите. Не е необходимо да злоупотребявате с бързо хранене, по-добре е да ограничите количеството и честотата на консумацията му. Още по-добре изберете по-здравословни алтернативи. Опитайте се да направите домашни версии на любимите си ястия с по-малко мазнина и сол.