Какво слага българинът на трапезата си, предвид покачващите се цени?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:54 / 01.02.2025
1099
Какво слага българинът на трапезата си, предвид покачващите се цени? Статистиката сочи, че месото по пазарите не само не поскъпва, а дори и поевтинява. За сметка на това цената на зеленчуците и плодовете сериозно се увеличава.

Ясен Йорданов повече обича да си хапва месо и затова да го купи се грижи той.

"Зеленчуци специално не, защото рядко пазарувам. Жената пазарува повече зеленчуци", разказва той пред NOVA.

При месото той не е забелязал голямо поскъпване. "Там, тези дотации, дето се дават на фермерите, на животновъдите. Може би това има някакво значение. Не знам. Доколкото знам по-голямата част се внася от държави отвън. Според мен такова голямо животновъдство в България нямаме", смята Ясен.

Не произвеждаме и цитрусови плодове, но при тях Страхил Пешев е забелязал, че цените растат. "Бананите бяха преди 1,90 лева някъде. След това ги гледаш – 3-4 лева. Всеки ден се вдигат цените", посочва той.

Затова търсим онзи вариант, който най-често избират пенсионерите и болните хора, които трябва да спазват някаква диета – социалната кухня. 

"Купонът по принцип на пенсионерите е 5 лева на ден – имат право на първо, второ и трето. Могат да си поръчат примерно три порции ама те трябва да бъдат с 3 супи, 3 втори ястия и 3 десерта", казва главният майстор-готвач в стол Вера Кирилова.

И така за скромните 15 лева могат да се нахранят обилно трима души. И докато цената на купона е фиксирана, тази на свободния пазар, особено при зеленчуците - расте. Главният майстор – готвач Вера Кирилова ни помага да сметнем една порция супа. В нея свинското месо е 35 грама на порция.

"Продуктите са лук, домати, застройката с кисело мляко, с яйца и брашно. Това са продуктите в супата със свинско месо", споделя тя.

От всички само месото задържа цена, а останалото – поскъпнало. Най-много обаче е скочила цената на прясното зеле, а на някои пазари то за кратко дори липсваше.

"Във Враца не е имало този проблем и си пазарувахме. Но и ние си слагаме кисело зеле. Седем зелки ти стигат за целия сезон. За сармички и някакви други неща", отбелязва Ясен.

Вариант да се компенсира поскъпването е да се комбинира с порция пилешко като гарнитура, защото то е поевтиняло, а по рецепта може да се добави друг зеленчук по рецепта. "Моркови. По 10 грама ли се пада зелето? Общо порцията с пилешката пържола трябва да е 250 грама", добавя Вера.

Според главния майстор-готвач и вкъщи е важно да се следят промоции. 

"Доста по-скъпо е. Гледаме брошурата всеки път, промоцията, която има. Много са скъпи зеленчуците по магазините", казва още тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (578):
14.03.2025 Експерт за бойкота към хранителните вериги: Показа единствено, че те най-добре се справят със ситуацията
13.03.2025 Психология на инфлацията: Събуждаш се, пиеш кафето си и неволно се питаш: "Дали утре ще ми стигнат парите за това кафе?
13.03.2025 Пети пореден бойкот срещу големите хранителни вериги у нас
12.03.2025 Тахов: Готов е законопроектът за регулация на цените на храните
11.03.2025 Икономист: Бойкот на веригите, без да се погрижиш за дистрибуцията на хубавото родно до потребителя, не е умна идея
11.03.2025 Заради инфлацията: Получаваш ваучер за храна за 200 лева, а реалната му стойност е 131 лева сравнено с 2019 г.
Още новини от Любопитни новини:
До часове: Пълно лунно затъмнение и у нас ще го наблюдаваме
Meteo Balkans с предупреждение: Идва циклон, до дни ни връхлитат ...
"Бригада нов дом": На по-шокиращо място от това не сме били
Проф. Кантарджиев: При гърлобол - яжте сутрин филийки лимон, пото...
Доц. Даниела Петрова: Хроничното бъбречно заболяване "обича" диаб...
Ицо Хазарта: Радвам се да съобщя, че моите предложения бяха приет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).