Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво трябва да знаем при шофиране в дъжд 
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 03.10.2024Коментари (0)358
©
Лятото може и да не иска все още да си отиде, но бавно и безвъзвратно влизане в сезона, когато дъждът ще започне да се случва все по-често. Това е добър повод да изведем някои прости препоръки, които ще направят шофирането на дъжд възможно най-безопасно.

Добра видимост

Една от двете най-критични опасности, пред които са изправени шофьорите, когато шофират в дъжд, е намалената видимост. В крайна сметка няма нищо по-страшно от кола, която се движи бързо, а водачът й не вижда добре пътната обстановка.

Най-простото правило, което важи във всякакви условия, свързани с шофиране на дъжд, е да намалите скоростта и да увеличите дистанцията спрямо предходния автомобил. Това, от една страна, дава повече време за реакция и по-дълъг спирачен път, ако се наложи рязко спиране, а от друга – челното стъкло няма да е постоянно наводнено от водната струя, вдигана от гумите на предния автомобил.

Ако дъждът е много силен и ви е трудно да видите светлините на предния автомобил, то добре ще е да включите задните си светлини за мъгла (ако автомобилът е оборудван с такива), за да сте по-лесно видими за другите участници в движението.

Но не трябва да забравяте да ги изключите, когато дъждът намалее и климатичната и пътна ситуация се подобри. В ясно време ярките задни светлини привличат вниманието на шофьорите зад вас.

Ако дъждът е толкова силен, че ви е трудно да виждате, а чистачките не се справят с отстраняването на водата, по-добре е да включите аварийните светлини, да намалите скоростта, да преминете в най-дясната лента на движение и да отбиете на безопасно място от движението, за да изчакате спиране на дъжда.

Включването на климатика и насочването на въздушния поток нагоре или лекото отваряне на прозорците помага за предотвратяване на запотяването на стъклото, което е често срещано явление при дъжд. Ако в колата няма климатична система, ще трябва да избършете прозорците ръчно.

Добро сцепление

Дори чист асфалт, намокрен от дъжд, може да се превърне в доста хлъзгава повърхност, какво да кажем за път с прах, мръсотия и петна от моторно и други масла, когато всичко това е покрито със слой вода. В този случай сцеплението на гумите с пътя може значително да се влоши, което да затрудни шофирането.

Най-добрият съвет при такива условия е да намалите скоростта и да избягвате внезапни маневри. Ситуацията допълнително се влошава от ефекта на аквапланинг, който се проявява при шофиране през локви, когато протекторът на гумите (и особено износените) няма време да отстрани водата от контактното петно.

Ако загубите контрол над автомобила при подобни условия, не правете резки движения, за да избегнете поднасяне. Плавно отпуснете педала на газта и внимателно завъртете волана в желаната посока. Сцеплението на гумите с асфалта рано или късно ще се възстанови и вие ще продължите да шофирате както преди.

Заобикаляйте големите локви, поне не влизайте в тях с висока скорост. Така се предпазвате от опасността да нацелите дълбока дупка, скрита от водата. Не забравяйте, че пътната маркировка, трамвайните релси, гумените покрития, паветата и бетонът стават много хлъзгави от водата.

Други фактори

Дълбоките локви могат да повредят двигателя на автомобила в следствие на т. нар. воден удар, пишат от carmarket.bg. Водата, влизаща в цилиндрите през всмукателния колектор, може да причини повреда, която ще изисква скъпи ремонти. Тази заплаха е по-малка за SUV и високите кросоувъри.

Когато шофирате в проливен дъжд, придружен със силен вятър, трябва да сте готови да реагирате и на падащи клони, кофи за боклук или други обекти. Добрата реакция, съчетана с концентрация върху шофирането и по-ниската скорост, ще помогне да се избегне инцидент или удар в препятствие.

Също така си струва да натискате спирачките от време на време, за да изсушите спирачните дискове и накладки от влагата върху тях.



Още по темата: общо новини по темата: 7
03.10.2024 »
03.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: