Вярно е, че някои хора нямат махмурлук, дори и да пият повече алкохол. Това е така, защото поради някаква причина дехидратацията в следствие на алкохола не им причинява главоболие, а други са по-малко чувствителни към ацеталдехида- токсичното вещество, което първо се отделя при разграждането на алкохола в организма. Това обаче не означава, че са предпазени от вредното въздействие на алкохола. Освен това те нямат "естествена спирачка", че са поели достатъчно количество алкохол. А именно количеството преработен алкохол през целия живот оказва влияние и върху здравословното състояние на хората, предупреждават учените. Любопитното е, че наистина има нации, които заради гените си, се напиват по-бързо.
По последни изследвания младежите страдат от доста по-сериозен махмурлук, отколкото по-възрастните. Мнозина смята, че причината е в по-големия брой питиета, който младите хора употребяват и в липсата на опит. Учените обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях дехидратацията, в следствие на употребата на алкохол при хора над 60 годишна възраст, води до по-големи страдания на следващия ден.
Това е неоспорим факт и още по-лошото е, че махмурлукът при представителките на нежния пол е с пъти по силен от този на мъжете
Доказано е, че при консумация на шампанско например, хората се напиват по-лесно. Същото е валидно и при смесването на алкохол с безалкохолни напитки. Някои учени твърдят, че това се дължи на въглеродния диоксид в мехуртчитата. Подобен е ефектът и от тъмната бира. Доказано е, че в някои алкохолни напитки има химикали, които им придават вкус и цвят и точно те водят до по-бързо напиване и по-тежък махмурлук.
Ето и какви съвети дават експертите, за да избегнете болезнената страна на алкохола по празниците:
Мнозина смятат, че ако хапнете лъжица картофено пюре с много масло преди пиене, няма да имате проблеми
В някои култури дори препоръчват да пийнете лъжица зехтин или олио, за да не се стига до махмурлук