Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кинезитерапевт: Хората с модерни седящи професии прекарват много дълго време в порочна поза
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 16.08.2024Коментари (0)1406
©
Вдъхновението за професията идва тогава, когато видиш пациент на който си успял да помогнеш, и това е най-голямото удовлетворение за човек и професионалист. Много често пациентите имат нужда не толкова от рехабилитация, колкото от разговор за проблема си. Това каза за предаването “Животът на Фокус" по Радио “Фокус" с водещ Ася Александрова доц. Тодор Димитров, ръководител на катедра “Кинезитерапия" във Факултета по обществено здраве “Проф. д-р Цекомир Воденичаров".

Най-уязвимите професии с гръбначни изкривявания, според доц. Тодор Димитров са седящите професии, има много вариации на заболявания - неврологични, ортопедични, периферна нервна система, централна. “Хората с модерни седящи професии реално прекарват много дълго време в порочна поза, където ако се вземат мерки навреме, може би ще се редуцира нуждата от кинезитерапия. Важно е пациентът да има и физическа активност. Позата при компютърните специалисти трябва да е такава, че мониторът да е достатъчно близко и на нивото на очите, за да не се налага да се вглеждат в него. Ръцете да са на 90 градуса в позиция за писане. Няма перфектна поза, но тя трябва да се сменя често. Най-ефикасни за раздвижване на хората седящи зад бюро са надуваемите топки фитбол. Те тренират гърба и мускулатурата. Добре е да се облягаме на стола, но само когато искаме да дадем почивка на мускулите, не трябва това да е основната поза", отбеляза доц. Тодор Димитров.

 

“Работодателите преди време организираха за служителите си в контекста на по-честите оплаквания от проблеми в гръбначния стълб,  офис масажи, бързи процедури с масажна яка. В големите офиси съществуват стаи, където можеш да влезеш и да излееш цялата си агресия, те са с психологически подход и съумяват да редуцират напрежението. Хората определено вече спортуват повече и се обръщат към хора, които разбират. Фитнесите са добър вариант за спорт, но кадрите там трябва да са квалифицирани, да имат представа от базова анатомия, физиология и биомеханика на човешкото тяло. Да знаят как и колко да натоварват индивидуално личността. Ние сме много съвършени, но и много чупливи организми", подчерта доц. Тодор Димитров.

 

Младите хора избрали тази професия според доц. Тодор Димитров, трябва да имат желание да помагат на хората, пациентите, да направят успешна превенция за евентуални проблеми, които биха имали, дали вследствие на работата си или в ежедневието. Трябва да имат любов към биологията - базата на нашата професия, да разберат анатомично организмът как е устроен, физиологично как протичат процесите, какво би повлияло на организма. В ХХI век нуждата от посещения при кинезитерапевт става все по-голяма и необходима. “Ние гледаме да дадем възможност на хората да се обучават при нас, защото Медицинският университет и Факултет по обществено здраве е най-реномираното училище в България. До началото на септември, всеки, който има желание може да влезе на сайта на Факултет по обществено здраве, там всичко е описано много подробно, има възможност и за онлайн подаване на документи. Обучението е 8 семестъра, 4 години редовно обучение. Дипломата, която получават им дава право да работят зад граница, тя е конвертируема. Дава им и свобода да изберат по какъв начин ще продължат жизнения си път. Като във всяка една професия има недостиг на добри професионалисти действително. Завършилите кинезитерапия имат възможност да работят в частни и държавни лечебни заведения, както за болнична, така и за извънболнична помощ, в СПА центрове, във фитнеси, където знаят как да пазят хората, които тренират. Поддържаме връзка с бившите ни студенти, защото се надяваме те да станат и част от нашия академичен състав, търсят ни и за съвети. Тази връзка е неразривна, устоява и е хубаво след време да видиш бивш студент. Курсовете, които се провеждат трябва да са надграждащи. Аз адмирирам курсовете, нека се развиват, но да имат базата, за да разберат какво изучават в тези курсове. Винаги ще има потребност от такива хора. , коментира доц. Тодор Димитров.

 

“Физиотерапията е с преформирани фактори на лечение - нагревки. Има богат набор на токове, апликации, които се правят. Но тя е неизменен дял от кинезитерапията. Кинезитерапията като част от медицинската наука е на светлинни години разликата в подходите и методиките преди време и сега. Има много методи, които са базирани на стари такива, но са доразвити от хора, които са се занимавали с това. Така наречената изправителна гимнастика или утринната гимнастика в училищата на база на заболяванията има колеги, които ползват тази гимнастика, адаптирана към даден вид заболяване. Имаме вече и роботизирана рехабилитация, центрове оборудвани с машини, които работят под ръководството на човека. Има много хляб в това нещо", сподели доц. Тодор Димитров.

 

Вина за заболяванията при децата, изхождайки от моята професия, имат родителите. Организмът на детето все още не е израснал, той се развива, спортът е задължителен при децата, примерно лека атлетика, конна езда, стойката на коня и изправения гръбнак допринасят за правилно пропорционално развитие на мускулатурата на целия организъм. Родителите трябва да са катализатор за правилното развитие на децата си, с оглед на това как ги хранят, какво спортуват и по какъв начин ги обгрижват. И как стоят вкъщи, това е нещото, което най-много влияе негативно върху здравето им", заключи доц. Тодор Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: