Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Киноюбилей" представя съвременното естонско кино с "Класът"
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 08.04.2013Коментари (0)706
©
Новата кинорубрика "Особен поглед" е част от модула "Киноюбилей", който се провежда вече 6 месец в отдел "Изкуство" - ( Регионална библиотека" Пенчо Славейков"-Варна) съвместно със съдействието на он-лайн изданието за изкуство и култура Formalno. На 13 април от 10.00 ч. "Особен поглед" стартира с предложението "Класът" (2007),а модераторът на събитието Елица Матеева-(автор в сайта за култура Formalno) ще представи кинотворбата на режисьора Илмар Рааг.

Eстонското кино не е популярно сред родната редова публика. За него с дръзновение биха писали киноведите, което е и самият предмет на занятието на критика- да бъде посредник между качественият артефакт и неговата потенциална аудитория.
През 2012 г. -естонското кино отбеляза своята сто годишнина. През 1912 г. по време на пътуванията си из Естония снимащият селяни фотограф Йоханес Пяясуке си купува кинокамера и увековечава пилота-изпитател от града на ливонската провинция Тарту. А през пролетта на същата година Пяясуке завършва късометраж ния филм-политическа сатира "Лов на мечки в област Пярну". В алегорична форма той разглежда битката между естонците и балтийските немци на изборите в град Пярну. Така се ражда първият естонски игрален филм.
Когато през 1918 г. Естония извоюва своята независимост, новопоявилите се малки студиа се заемат със създаването на приключенски истории и комедии. Появява се за първи път пълнометражен, но неозвучен естонски игрален филм "Сенки от миналото" (1924 г.), разказващ за свободата от древни времена. Първият озвучен филм в Естония е излъчен през 1929 г.
След войната цялото филмопроизводство е концентрирано в талинското киностудио, чието име от 1963 г. е "Талинфилм" ("Tallinnfilm"). През 1954 г. студиото започва самостоятелно да произвежда игрални филми, а през 1957 г. куклени анимационни филми. Естествено първоначално сценариите, а после и самите филми се утвърждават от Московския комитет за кино. Кинопрегледите пък са поверени на местни високопоставени лица. Към тях са поставени същите изисквания, както към литературата.
През своето 100-годишно съществуване естонското кино, през първите и последните двайсет години, е игрална площадка за независими от държавни пари предприемачи. През последните две десетилетия създателите на филми зависят в крайна сметка изцяло от държавни пари, само че държавата вече не поставя идеологически изисквания. До голяма световна награда естонското кино стига рядко, но все пак печели отличия и най-важното всяка година по света на много филмови фестивали се гледат нови естонски филми.
Илмар Рааг е роден на 21 май, 1968 г.в град Кюресара.През 1997г. завършва университета в град Тарту. През 1998-1999 започва работа в новинарските продуцкции на Естонската национална телевизия. Придобива магистърска степен в Университета на Охайо-кинодраматургия. През 2001-2005 се занимава с телевизионен мениджмънт, като през 2005 Илмар Рааг режисира телевизионния си филм "Август" 1991 (2005). "Класът" е игралният кино- дебют на Илмар Рааг изключително добре оценен от критиката. През 2009-2010 Естонската национална телевизия прави сериал от "Класът", сценарият не на режисьора, но Илмар Рааг режисира два епизода от сериала. През 2012 година излиза следващият му игрален филм "Естонка в Париж" с участитето на Жана Моро.

Сюжетна основа на "Класът" :
Интровертният Йоосеп е обект на жестоки шеги от страна на съучениците си, които са раздразнени от необщителното му поведение. Той получава подкрепа единствено от Каспар, с когото седят на един чин. В крайна сметка отношението към двете момчета минава всякакви граници на човешкото достойнство. След след ужасен инцидент, Йоосеп и Каспар решават че е време да предприемат нещо. Разделено на седем части, действието на филма се развива в неназовано естонско средно училище. Това не е социологическо изследване на насилието сред подрастващите, а по-скоро универсална рефлексия на тъмните страни на човешката душа, често скрити под атрактивна външност. Оказва се, че бащата на Йозеп е военен и държи оръжие в семейния сейф.
Осем души са убити, а дванайсет са ранени. След случилото се, момчето, произвело изстрелите се прострелва и по - късно умира в болницата.
Историята на филма е по деиствителен случай. В една гимназия във Финландия момче убива своите съученици и се застрелва. "Класът" е шокиращ филм и също така силно въздействащ по подобие на онези шедьоври, посветени на детското насилие в училищата като: "Слонът" (2003) на Гюс Ван Сант, японският филм от 2001 "Всичко за Лили Чу Чу", шведският "Нека да възтържествува правото" от 2008 г. и др.

"Класът" е носител на престижни отличия от кинофестивалите във Карлови Вари, Талин, Варшава.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: