Кметът умува за музей на братя Шкорпил

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:28 / 20.03.2010
793
Концепция за създаване на музей на братя Шкорпил във Варна трябва да предложи кметът на града Кирил Йорданов до 6 месеца. Около това решение се обединиха съветниците от ресорната комисия, като по този начин подкрепиха идеята на колегата си от ГЕРБ доц. Константин Трошев. От градоначалника и администрацията му се очаква да предложат възможни места, както и начини, по които да се осъществи проектът. Ще е нужно доста време, за да се съберат материали за живота и дейността на братята Карел и Херминегилд Шкорпил, предупреди доц. Трошев, който вече е започнал работа в тази насока. Съветникът припомни, че двамата братя са създатели на първата музейна сбирка, а последните дни от живота си са прекарали именно във Варна.

Общината ще подпомогне и реставрационните дейности в Зографския манастир в Света гора. За целта от общинския бюджет ще бъдат отпуснати 5000 лева. Молбата за финансово подпомагане е дошла от кмета на Банско и съпредседател на инициативния комитет по възстановяването на манастира Александър Краваров. Парите ще бъдат занесени в светата обител от варненския и великопреславски митрополит Кирил, който ще пътува до Атон заедно с делегация от общината.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Днес е подходящ ден да изхвърлите ненужното от дома ви
Родни звезди пропищяха от измама в социалните мрежи
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).