Кога детето трябва да посети педиатричен уролог?

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
16:32
225
Инфекциите на пикочните пътища (UTIs) се наблюдават както при възрастни, така и при деца, с разлики в рисковите фактори и разпространението. Важно е да ги разпознаете на време и ефективно да ги контролирате. При деца повторните инфекции на пикочните пътища се нуждаят от оценка от педиатричен уролог, тъй като 30 процента от тях могат да имат "анатомични аномалии“ като VUR (везикоуретерален рефлукс), предупреждава д-р Прабху Карунакаран, консултант педиатричен уролог в Азиатския институт по нефрология и урология, Хайдерабад, пише The Health Site. 

Разпространение:

Според лекаря, бебетата от мъжки пол са по-склонни да развият инфекции на пикочните пътища, особено ако не са обрязани.

"След първата година от живота обаче разпространението се измества. Момиченцата са по-застрашени. Тази разлика до голяма степен се дължи на анатомични фактори: женската уретра е по-къса и по-близо до ануса, което улеснява навлизането на бактерии в пикочните пътища“, обяснява той.

Симптоми:

Както при мъжете, така и при жените, симптомите на UTI могат да варират в зависимост от възрастта, заявява лекарят, добавяйки, че кърмачетата могат да имат "неспецифични“ признаци като треска, раздразнителност, лошо хранене или повръщане. По-големите деца, от друга страна, могат да проявят симптоми на болезнено уриниране, често уриниране, неотложност, болка в долната част на корема и неприятна миризма или мътна урина.

"Треската може също да придружава UTI, ако инфекцията е достигнала бъбреците. Рисковите фактори за UTI и при двата пола включват вродени аномалии на пикочните пътища, дисфункционално уриниране, запек и VUR (състояние, при което урината тече обратно от пикочния мехур към бъбреците)", казва още докторът.

При лечение се набляга на пероралните антибиотици. В тежки случаи обаче може да се наложи хоспитализация с интравенозни антибиотици.

Профилактика

Превантивните мерки включват осигуряване на правилна хигиена и лечение на запек. Лекарят казва, че е доказано, че обрязването при мъжете намалява риска от инфекции на пикочните пътища в ранна детска възраст. При повтарящи се инфекции на пикочните пътища, особено при деца с VUR, може да са необходими дългосрочни профилактични антибиотици и хирургични процедури в зависимост от степента на VUR.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Виктор Стоянов вече не е ерген?
Най-модерният цвят тази есен!
Скарлет Йохансон с ценен съвет за красота
Какво да правим, ако температурата ни е 35,5 градуса
Можете да хванете страшно много болести от фитнеса
Най-известното българско милионерско семейство се скара, всички р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).