ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога овесените ядки са най-полезни? | ||||||
| ||||||
Овесени ядки – кога са полезни и кога вредни "Овесената каша често се бърка с ядките от овес, които се консумират без варене. И двата продукта са под една или друга форма овесени ядки, които първоначално имат твърда обвивка. Здравословните груби фибри намаляват апетита и премахват излишната захар, холестерол и токсини. Овесената каша е изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, както и за профилактика на диабет тип II“, казва още лекарят и фитотерпевт д-р Анастасия Костомаха. Тя допълва, че тази разновидност на продукта, която се приготвя чрез варене, съдържа много витамини от група B. Например B1 помага за усвояването на храната и нейното превръщане в енергия, B2 участва в кръвообразуването, подобрява усвояването на желязото и витамин B6 от храната. По-добре е да ядете овесена каша сутрин и да я комбинирате с протеинови ястия, например омлет или чийзкейк, според експерта, пише actualno.com. "За да бъде кашата възможно най-здравословна, трябва да изберете люспи, които се варят 10-15 минути. Инстантните каши се приготвят от фино смлени зърна, които съдържат по-малко ценни вещества. Можете да готвите кашата с вода или наполовина с мляко, ако нямате непоносимост към лактоза. Добавянето на пресни горски плодове, ядки или ленено семе ще направи закуската ви още по-здравословна. По-добре слагайте по-малко захар или я заместете с мед“, отбеляза експертът. "По-голямата част от витамините от група В се намират в люспата, а не в зърното, поради което пълнозърнестият овес е по-здравословен от люспите. От овесената закуска можете да получите добра доза манган, мед, фосфор, цинк, фолиева киселина, протеини и незаменими аминокиселини“, подчерта д-р Костомаха. Тя отбелязва, че съвременните технологии за преработка на овес позволяват да се получи продукт с по-висок процент запазени хранителни вещества от преди. Това се дължи на двойна краткосрочна обработка на суровините при високи температури. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Зрелищна катастрофа в Аспарухово! Кола се е обърнала по таван
10:04 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: