ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога точно се слага зелето, за да стане навреме кисело за Коледа? | ||||||
| ||||||
КОГА СЕ СЛАГА ЗЕЛЕТО? Най-доброто време е средата на октомври. Това обаче може да се промени, ако метеорологичните условия са нетипични. През 2023 г. времето беше необичайно топло. Същото се очертава и за тази година. По тази причина може да отложите процедурата за края на месеца. Така ще удължите и срока му на годност. Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни - от 18 до 21 градуса по Целзий. Ако температурата е над 22 градуса, зелето бързо променя цвета си. Появява се т. нар. цвят, бял нагар по горната част на бъчвата и това е знак, че трябва да се спре ферментацията, защото зелето може бързо да се развали. ЗА КОЛКО ВРЕМЕ? Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици. Ако искате да го запазите за по-дълго време и забележите, че се образува цвят и зелето е на път да се развали, добавете лозови листа в бъчвата и ще прекъснете процеса на ферментация, пише Ladyzone.bg. Така можете да го запазите почти през цялата зима и да се наслаждавате на вкуса му до ранна пролет. РЕЦЕПТА ЗА ВКУСНО И ХРУПКАВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ Набраните зелки се оставят да престоят няколко дни. След това ги измийте, почистете повредените глави и издълбайте кочаните. - Подредете главите една по една в бъчвата, след което напълнете всяка издълбана дупка със сол. В дупките може да се сложи и по малко нарязано зеле. - Когато сте наредили цялото зеле, оставете да престои една нощ. На следващия ден залейте с вода. - Важно е цялото зеле да е във водата. За притискане използвате тежък камък или бутилка вода. - След като минат 24 часа, отворете съда и налейте вода. - Пробвайте дали е достатъчно солено, ако не, добавяете още сол. - Всеки ден през следващите 7 дни продухвайте бурето с маркуч, така че солта да се разтвори максимално добре и водата да остане чиста, т.нар. претакане. - След 7 до 10 дни зелето трябва да промени цвета си и да започне да ферментира. |
Още по темата: | общо новини по темата: 69 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Дядо и внуче? Не - гаджета
13:40 / 28.10.2024
Празник е! Красиви имена черпят!
07:21 / 28.10.2024
Една година без един от най-добрите комедийни актьори
16:35 / 28.10.2024
Варненци са предупредени за сряда
17:40 / 28.10.2024
Жива емблема на Варна бе удостоен от кмета Коцев
18:33 / 28.10.2024
Маги Халваджиян не спести нищо за филма "Гунди"
08:40 / 29.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: