Когато готвим с алуминиево фолио, има ли значение от коя страна ще го поставим

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:28 / 10.12.2024
1762
Повечето хора използват алуминиевото фолио при почти всяко готвене и вероятно са се замисляли дали е от значение коя страна да се поставя нагоре и коя надолу - матовата или лъскавата. Всъщност между двете наистина има разлика, но тя едва ли е точно това, което предполагаме.

Разликата реално е чисто и просто резултат от фабричното производство на алуминиевото фолио, а не защото различните страните имат различни свойства.

По време на производствения процес фолиото минава през фрезоване. За да стане достатъчно тънко, се наслагват два листа алуминий.

Страната, която е в контакт с другия лист по време на фрезоването, в крайна сметка се получава матова, а другата остава лъскава. Предвид това, коя страна поставяме нагоре и коя надолу, когато използваме алуминиевото фолио за готвене, не е от значение. На практика лъскавата страна отразява известно количество топлинно излъчване, но този ефект е толкова минимален, че не засяга начина, по който се готви храната.

Получава се така, защото топлопроводимостта на алуминия не е свойство на неговата повърхност, а е характеристика на самия материал. Затова и двете страни на фолиото вършат една и съща функция. В повечето случаи алуминиевото фолио е напълно безопасно за използване при готвене. То е и един от най-ефективните помощници в кухнята, особено при печене на фурна и скара. Освен това е практично и за съхранение на храна, включително във фризер.

Полезно е все пак да знаем, че е добре да бъдем по-внимателни при употребата му конкретно с кисели или солени храни, например доматени сосове или маринати за месо на базата на оцет. Ако влезе в контакт с твърде много киселина или сол, малко количество алуминий може да проникне в храната.

Това се получава, защото киселините и солите могат да корозират алуминиевата повърхност. И въпреки че това количество се счита за минимално и безопасно, хората с проблеми с бъбреците е особено важно да внимават за алуминий, тъй като организмът им го отделя по-трудно, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Наричат тази билка "бабина душица", твърди се, че е лек срещу 100...
Двама българи потеглиха за Антарктида: За нас е голяма чест, връщ...
Драго Драганов: Не вярвам в съществуването на думата приятелство,...
Обявиха номинациите за ИКАР 2025, актьорът Стоян Сърданов с почет...
НИМХ пусна пълната прогноза за месец февруари
Как TikTok вреди на вашето дете?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).