Кой твърди, че пералнята е само за пране? Чудесен уред е и за готвене

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
22:36 / 04.04.2025
421
Звучи налудничаво, но е практика сред домакините. Кой е казал, че пералнята се използва само за мръсни дрехи, тя се явява и като помощник в кухнята, особено около Великден! Козунакът на конци в пералнята е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника!

Необходими продукти:

– брашно - около 1.200 г

– яйца - 4 бр. големи

– мая - 14 г суха /2 бр./

– захар - 200 г

– глюкоза - 2 с.л.

– прясно мляко - 1 ч.ч. топло

– сол - 1 с.л.

– захар - 1 с.л.

– стафиди

– шоколад

– локум

За намазване

– белтъци - 1 бр.

– вода - 1 к.ч.

– захар - 1 к.ч.

– захар - 50 г за поръсване

Начин на приготвяне:

В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.

Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.

Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин, съветват от gotvach.bg.

Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.

Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.

Намазвате с разбит белтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.

След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате с захар.

Виж коментарите (3)

Още по темата (23):
05.04.2025 Експерт: За дните около Великден могат да се намерят пакети за почивки от 300 до 500 лв., а за луксозни 5-звездни хотели - цената на човек може да бъде над 700 лв.
04.04.2025 Корнелия Нинова за добавките по 50 лв. за Великден: Унижават пенсионерите! Всичко се вдига, но няма политика по доходите
04.04.2025 БАБХ със засилени проверки на яйца, агнешко и козунаци за Великден
04.04.2025 Великденската ваканция е перфектният момент за почивка, ето как да изберете най-добрата дестинация
03.04.2025 Експерт за Великден: Всяко яйце върху черупката трябва да има печат. Първата цифра показва как са отглеждани кокошките. За произхода на агнешко месо може да се ориентирате по цвета на маркировката
02.04.2025 Вижте как да си комбинирате дните около Великден, за да почивате повече
Още новини от Любопитни новини:
Кралицата на джаза в България за отношението към артистите: Не по...
Понеделник - 2 , сряда 15 градуса: Резките промени сериозно влияя...
Българската закуска, която никога не излиза от мода
Снахата на Васил Божков остана без работа
Джордж Клуни се появи неузнаваем и подмладен
Доказаните методи за отслабване без гладуване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).