Колко можем да държим кравето масло извън хладилника без това да окаже влияние на качеството му

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03
373
Кравето масло е сред продуктите, които можем да намерим целогодишно в хладилника на много хора. Защото е предпочитано както за готвене на различни ястия, така и за приготвянето на сандвичи например. Но понеже то е твърдо, когато го съхраняваме в хладилника, става трудно за размазване. Ето защо някои хора предпочитат да го извадят на стайна температура няколко часа преди да им потрябва. Въпросът обаче е дали това оказва влияние върху качеството му и колко точно можем да си позволим да държим маслото извън хладилника, защото все пак е млечен продукт. 

Маслото съдържа повече мазнини от който и да било друг млечен продукт. Кравето мляко около 3% мазнини, докато сметаната около 40%. Маслото, от своя страна, е съставено от цели 80% мазнини, а останалите 20% от състава му са предимно вода, пише Healthline. Именно заради високото съдържание на мазнини е по-малко вероятно в него да се развият бактерии, както в останалите млечни продукти. Особено, когато говорим за масло със сол, защото така съдържанието на вода се намалява още повече.

Ето защо изследвания с масло със сол са показали, че дори при съхранение на стайна температура след три седмици нивата на бактериите в маслото не са били високи. Но при обикновеното масло нещата стоят по различен начин. При него шансовете за развитие на бактерии също остават сравнително ниски, но заради високото съдържание на мазнини то граняснява. И това лесно може да се разбере, защото се стига до обезцветяване и силна миризма.

Излагането на топлина, светлина и кислород ускорява този процес. Но според зависи как е произведено и съхранявано може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, за да се развали. Изводът е, че най-дълго време ще запазим маслото годно за консумация, ако го съхраняваме в хладилник, защото така забавяме процеса на окисляване, който в крайна сметка води до развалянето на продукта. Ето защо според Healthline не е препоръчително маслото да се държи извън хладилника за дълги периоди от време. Не повече от няколко часа например пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Глория: Аз не се притеснявам от нищо - винаги съм била открита и ...
"Вайбър" готви промени
Участник напусна "Игри на волята" с линейка
Лекари искат въвеждането на данък "захар"
Колоритната Дени от "Игри на волята" отново избухна със стил
Филип Киркоров отново разби всички! Вижте как и къде се появи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).