Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко вода е хубаво да пием? 
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 12.08.2024Коментари (0)1116
©
В съвременния свят има твърде много лъжи за това колко вода трябва да пием. Някои казват, че имате нужда от два литра вода, други, че трябва да слушате тялото си и да пиете само когато усещате жажда, докато трети дори смятат, че трябва да преминете към диета със сокове, така че тялото ви винаги да е пълно със здравословни течности. 

Помислете как се чувствате след дълга разходка под лятното слънце. Жажда, сухота, пресъхнали устни... Сега си представете какво се случва с тялото ви, ако пиете само две чаши кафе на ден. 

Експертите твърдят, че нормалният прием на течности за възрастни мъже е 3,5 литра. За жени - 2,5 литра. Тези показатели включват не само чиста вода, но и чай, кафе, супи и други "водни“ продукти, като краставици и дини. 

Най-лесният начин да проверите дали тялото ви получава достатъчно течности е да отидете до тоалетната. Проверката на течността незабавно ще покаже отклонения: ако има неприятна миризма или урината е твърде тъмна на цвят, това означава, че в тялото няма достатъчно вода.

Важно е да знаем, че тялото ни обича най-много обикновената питейна вода. Това е, което помага на вашия метаболизъм да работи и да свалите излишните килограми без изтощителни тренировки и диети. 

Като цяло, когато става въпрос за пиене, най-добре е да следвате китайската традиция. Със сигурност сте чували, че жителите на Поднебесната империя пият литри топла вода всеки ден (и дори в жегата), пише actualno.com. Лекарите казват, че това помага на жлъчката ни да функционира правилно. Всъщност, поради заседналия начин на живот, мнозина сега имат проблеми с този орган. Чаша топла вода на празен стомах ще помогне за подобряване на ситуацията за кратко време.

Експертно мнение

Ето какво мислят експертите по въпроса: Водата, която тече от чешмата у дома, преминава през няколко етапа на подготовка и пречистване, но за здравето, красотата и младостта трябва да се преработи допълнително, за да се пие и готви.

Преварена вода

Преваряването е един от най-разпространените начини за третиране на вода у дома и има своите предимства. Основната цел на кипенето е да направи водата възможно най-безопасна. За водоснабдяване водата се взема от естествени източници - реки, езера, кладенци и др., преминава през определена обработка за отстраняване на примесите, които я правят мътна, пречиства се с хлорни съединения, озон и други методи от вируси и бактерии, но след това водата тече през водоснабдяването на централната система, където също могат да живеят бактерии и вируси или където могат да попаднат при авария, тръбите могат да бъдат ръждясали, износени и водата да бъде замърсена с тежки метали и соли.

Под въздействието на високи температури повечето вируси и бактерии умират, но не всички, например, за да убиете вируса на хепатит В, трябва да кипнете вода за половин час. Кипенето помага частично да се отървете от хлорното съединение, но този метод няма да е достатъчен за пълно отстраняване. Освен това при кипене водата става по-мека - това означава, че много минерални съединения се утаяват, същият котлен камък, който виждаме в чайника, обикновено магнезиеви и калциеви съединения.

Недостатъците на преварената вода включват факта, че много фактори на замърсяване, които силно влияят на нашето здраве, не могат да бъдат премахнати чрез преваряване - тежки метали, дисбаланс на микроелементи, антибиотици, пестициди и хербициди, хлорни съединения и други вещества, използвани за пречистване на водата. В резултат на това качеството на водата след кипене ще зависи до голяма степен от качеството на водата преди кипене. 

Това, с което не може да се справи врящата вода, могат да се справят съвременните системи за пречистване на вода за дома.

Има много публикации, в които учените виждат връзката между минералния състав на водата и значителен брой заболявания. Така едно такова проучване показа връзка между наличието и честотата на кариес при юноши с по-нисък състав на магнезиеви и калциеви соли в питейната вода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: