ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Консумацията на тиквички ни дава и 25% от препоръчителния дневен прием на витамин С | ||||||
| ||||||
Всъщност, подобно на някои плодове, като динята и прасковите, тиквичките също съдържат доста вода. Сготвени, в тях има около 95% вода, което означава, че ни помагат да поддържаме организма си хидратиран. Освен това обаче, тиквичките са чудесни и за да контролираме кръвното си налягане. На хората с високо кръвно винаги се препоръчва да консумират по-малко сол. Това е така, защото натрият допринася тялото ни да задържа повече вода, което натоварва кръвоносните съдове. Калият обаче може да противодейства, тъй като помага за премахването на излишния натрий от организма, така че да не задържаме толкова много вода. По този начин облекчава натоварването върху кръвоносните съдове. Диети, при които се консумират храни с ниско съдържание на натрий и такива с високо съдържание на калий, се препоръчват за хора с високо кръвно налягане. А една от храните, които има в изобилие точно през лятото и е чудесна за понижаване на кръвното, са именно тиквичките. Освен че помага да не задържаме излишни течности в тялото си, калият е полезен и за мускулите ни. Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни е около 4700 милиграма, което е около два пъти повече в сравнение с натрия, който не бива да превишава 2300 милиграма. Само с една чаша сготвени тиквички си набавяме 475 милиграма калий - или с около 50 милиграма повече от един средно голям банан. Полезно е да знаем също, че ако не готвим тиквичките в подсолена вода, съдържанието на натрий е само 5.4 милиграма. Наред с ползите за хидратацията на организма ни и регулирането на кръвното налягане, консумацията на тиквички ни дава и 25% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Така подпомагаме тялото ни да се бори със свободните радикали и да намали възпалението, пише lifestyle.bg. Тиквичките, също така, съдържат и витамин А под формата на бета каротин - антиоксидант, който е полезен за очите. Добре е да знаем, че с консумацията на сурови тиквички не си набавяме толкова витамин А, колкото със сготвените. Но като стана дума за добро зрение, в този зеленчук има и лутеин, и зеаксантин, които пък предпазват очите ни от прекомерното излагане на UV и синя светлина. Освен това тиквичките са богати и на витамини от група В, като фолат, рибофлавин и В6. Колкото до това какъв вид тиквички да изберем, не бихме сбъркали нито със зелените, нито с жълтите. Докато в кората на зелените се съдържат вещества, които имат потенциала да предотвратяват развитието на тумори, то жълтите могат да подпомогнат в борбата с левкемията, пише Health Digest. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Принц Хари с тежко признание
13:09 / 08.11.2024
Дъщеричката на Ненчо Балабанов стана на годинка
16:38 / 08.11.2024
Варненка: Излизаме на разходка, а вместо градинка...
16:23 / 07.11.2024
Община Варна с важен призив към жителите на града
13:45 / 07.11.2024
Благомир Коцев взе важно решение за бъдещето на града
10:12 / 07.11.2024
Деян Донков с нова мацка
21:07 / 07.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: