Коприва, лапад, глухарче - кои са суперхраните на пролетта?
Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ храната тук е копривата - царицата на пролетта, богата на белтъчини, омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, ценни микроелементи като калий, калций, магнезий, желязо. Тя спомага за повишаване на имунитета. Стимулира млечната секреция при кърмещите жени". Това каза д-р Емилия Дончева, диетолог, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".
“В диететиката има старо правило, цитирам Хипократ, казал, че храната е най-доброто ни лекарство. Всички специалисти знаем, че разделяме храните на препоръчителни и ограничителни. Суперхраните са с изключително високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Тези вещества можем да получим дори от малко количество суперхрана", поясни д-р Дончева.
В листата на суперхраните влизат лапад, спанак, киселец, глухарче. То сега е сезонна храна, богато на аминокиселини, минерали, витамини, протеин. “Той е полезен за сърдечно-съдовата система, за имунитета. Спокойно, ако цветчетата са добре измити, можете да ги консумирате. Листата имат силен детокс ефект, а корените са полезни при онкологични заболявания. Магданозът е от най-употребяваните ни подправки и съдържа много витамин С", каза още диетологът.
Доброто овкусяване с лимонов сок и зехтин, шарлан, ленено или орехово масло и яйце подпомага доброто приемане на тези храни. “Всички зеленолистни биха били добре консумирани от здрав организъм. Трябва да внимават хората с гастрити и язви, където състоянието се обостря пролетта", уточни лекарят.
“Апелирам майките и татковците да спрат да купуват т.нар. джънк фууд - храни с изключително високо рафиниране, зрънчовци, чипсове. Те са с нулева хранителна стойност. Предлагайте им свежи плодове и зеленчуци, изброените вече суперхрани са подходящи и за малките. Така предлагате здраве на децата. Прясно яйце, топло мляко са важни за децата през този сезон", алармира д-р Дончева.