Коя е единствената пустиня в Европа?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:09 / 07.10.2023
813
В Южна Европа, в испанската провинция Алмерия, се намира една от най-странните аномалии в природата - пустиня! Известна като пустинята Табернас, тази гореща и суха среда е единствената по рода си на континента.

Тя е на един свят разстояние от туристическите курорти, които по-често се свързват с това кътче на континента. И все пак пустинята Табернас е самостоятелна атракция за посетителите, отличаваща се с необикновена геология и разнообразие от флора и фауна, специално адаптирани към привидно негостоприемния климат. Освен това тя е вписана в картата на поредица от влиятелни филми, наречени "Спагети-уестърн".

Ето и някои факти:

Пустинята Табернас се намира в провинция Алмерия в Андалусия, Испания. Покривайки площ от 280 кв. км, това е единствената истинска пустиня в Европа - суха среда, в която годишните валежи достигат до 160 мм, а максималната температура редовно надхвърля 40°C. Когато вали, това често е под формата на проливни дъждове.

През вековете наводненията са довели до ерозия на почвата и са придали на пустинята характерния ѝ пейзаж на пустош. Ерозията е оформила и изваяла тази земя в регион с изключителна и необичайна красота, място, което не прилича на никое друго на континента.На пръв поглед територията изглежда негостоприемна и безжизнена. 

Въпреки суровия си и сух изглед пустинята Табернас е дом на разнообразна флора и фауна. Особено богата е флората и фауната на птиците.Пясъчния ангъч е отлично приспособен към сухите условия.Табернас е изненадващо добре снабден с растителност за една пустиня. Необичайно е, че морската лавандула, която по-често се среща край бреговете, процъфтява в полусухата среда.

Покрайнините на пустинята се украсяват от европейската ветрилообразна палма - единственият вид палма, произхождащ от континентална Европа. Трябва да стъпвате внимателно, когато следвате туристическа пътека през пустинята Табернас. Обикновеният жълт скорпион има навика да се крие под камъни, но в по-голямата си част ще остане скрит, ако не бъде обезпокоен. Ужилването му е болезнено, но за щастие, има само леки токсични ефекти.

Очевидното място, в което трябва да се настаните, преди да започнете да изследвате региона, е Алмерия. Основан през 955 г., този древен град съчетава мавританско наследство с фламенко. Сред забележителностите, които трябва да видите, е Алказаба на Алмерия от 10-ти век - отбранителна цитадела, която се извисява над съвременния град. Паркът се отличава с крайбрежие, което е далеч от испанските плажове, представяни в туристическите брошури. Вместо това по брега са разположени села като Лас Неграс.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).