Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Коя е най-правилната рецепта за кисело зеле?
Автор: Екип Varna24.bg 08:58 / 17.01.2024Коментари (0)1456
©
Традиционното кисело зеле е не само вкусна разядка на масата, но и истински склад за хранителни вещества. В студените сезони човек особено се нуждае от витамини, тъй като през студения период антивирусната защита на организма е значително намалена. Рискът от заболяване нараства значително. Време е да си припомним кои зеленчуци се считат за истински склад от полезни вещества, които са толкова необходими за поддържане на здравето. Това означава, че киселото зеле, което е един от най-добрите източници на витамини, ще бъде на масата не само вкусна, но и много здравословна храна. 

Защо киселото зеле е полезно? Киселото зеле е източник на витамини А, В, В4 и С, магнезий, калий, органични киселини, фосфор, желязо и калций. Много свойства, характерни за тази храна, действат положително на тялото, насищайки го с полезни вещества дори през зимата. Киселото зеле е изключително полезно за храносмилането.

Благодарение на диетичните фибри и полезните бактерии, има благоприятен ефект върху дейността на стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в състава му пробиотици подобряват чревната функция. Млечната киселина елиминира вредните микроорганизми, а фибрите ускоряват процеса на елиминиране на токсините и предпазват от запек.

Тази храна има положителен ефект върху имунната система. Киселото зеле е източник на витамин С, който подобрява здравето и защитава организма през студения сезон. Продуктът съдържа и витамин B4, който сваля нивото на холестерола в кръвта, а това помага за намаляване на опасността от сърдечно-съдови болести. Калият, магнезият, калцият и фосфорът поддържат здравето на костите.

Как да си приготвим кисело зеле - правилната рецепта

Методът за приготвяне на традиционното кисело зеле остава непроменен от древни времена. За да приготвите кисело зеле в буркан ще ви трябва:

1 глава зеле без дръжка;

1 морков;

2-3 супени лъжици сол;

1 чаша вода;

1 лъжица захар (по желание).

Класическа рецепта за кисело зеле:

Първата стъпка е да отделите горните листа от главата на зелето. Останалите зеле и моркови нарежете на тънки ивици или ги настържете. Готовите зеленчуци трябва да се поставят в трилитров буркан и да се подредят плътно. След това е време да приготвите саламурата. За да направите това, трябва да разтворите 2-3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар в чаша вода, ако желаете.

Получената смес трябва да се изсипе в напълнения буркан. Зелето ферментира за 3-5 дни при стайна температура. И след готвене трябва да се съхранява в хладилник.



Още по темата: общо новини по темата: 496
23.10.2024 »
20.10.2024 »
18.10.2024 »
15.10.2024 »
28.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: