Кръстословицата става на 100 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:22 / 08.01.2013
1479
През 2013 година ще се навършат 100 години от създаването на кръстословицата - най-популярната в света игра с думи. Няколко държави - Великобритания, САЩ и Южна Африка, претендират, че са родина на кръстословицата, спори се и кой точно я е измислил. Макар някои да твърдят, че първите кръстословици са публикувани още през ХІХ век, се приема, че първата кръстословица е станала публично достояние през декември 1913 година

Някои смятат, че автор на идеята е затворникът Виктор Орвил, който се е забавлявал като е писал думи на плочите на пода в затвора. Други посочват като автори журналистите Майкъл Дейвис или Артър Уин. Няма точни данни за това кой е тях пръв е публикувал кръстословица.

Според една от версиите първата кръстословица е съставена от американеца Артър Уин. Той я публикувал в неделното приложение Fun на вестник New York World на 21 декември 1913 г. Тази дата е записана и в "Книгата на рекордите на Гинес".

Според друга версия първата кръстословица измислил Виктор Орвил, докато бил в затвора в Кейптаун, Южна Африка заради причинена автомобилна катастрофа. Подът на килията бил разчертан на квадрати и за да убива времето, Орвил започнал да ги запълва с думи.

Като ги запълнил всичките, той пренесъл пра-кръстословицата на хартия, а на гърба й дал дефиниции на думите и я пратил на местния вестник. Първоначално редакторите не били много въодушевени, но след като публикували кръстословицата, тиражът на вестника скочил неимоверно, а редакцията била затрупана с писма на читатели, които искали още.

След този успех кръстословицата започнала да се явява и по други вестници и за кратко време се превърнала в една от най-популярните игри в света.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).