ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Къде в хладилника и на каква температура трябва да съхраняваме различните продукти? | ||||||
| ||||||
Общи насоки за температурата в хладилника Идеалната температура в хладилника трябва да бъде между 0°C и 4°C. При тези условия бактериите се размножават много по-бавно, което удължава срока на годност на продуктите. За фризера препоръчителната температура е -18°C или по-ниска, за да се предотврати размножаването на микроорганизми. Температурни зони в хладилника и съхранение на продуктите 1. Врата на хладилника Това е най-топлата част на хладилника, с температура около 5-7°C. Тук съхранявайте: - Напитки (вода, сокове, безалкохолни); - Подправки (майонеза, кетчуп, горчица); - Яйца (ако няма специално отделение). - Не съхранявайте мляко или лесно развалящи се продукти тук, тъй като температурата не е стабилна. 2. Горни рафтове Температурата тук е около 2-4°C. Подходящи за съхранение са: - Готови за консумация храни (варени ястия, супи, остатъци от храна); - Млечни продукти (кисело мляко, сметана, масло); - Сладкарски изделия (торти, кремове). 3. Средни и долни рафтове Средната част на хладилника е най-студената зона с температура около 0-2°C. Тук трябва да се съхраняват: - Сурово месо, риба и морски дарове (задължително добре опаковани, за да се избегне кръстосано замърсяване); - Мляко и други лесно развалящи се напитки; - Прясна паста или тесто. 4. Чекмеджета за плодове и зеленчуци Чекмеджетата обикновено поддържат температура между 3-5°C и по-висока влажност, което е идеално за: - Зеленчуци (моркови, маруля, краставици); - Плодове (ябълки, грозде, цитрусови плодове). - Не съхранявайте банани, домати или картофи в хладилника – те губят своя вкус и текстура. 5. Фризер При -18°C могат да се съхраняват: - Замразени плодове и зеленчуци; - Сурово месо и риба (дългосрочно съхранение); - Замразени ястия и сладолед. Съвети за ефективно охлаждане Не претоварвайте хладилника – въздухът трябва да циркулира свободно. Редовно проверявайте температурата с термометър, за да сте сигурни, че остава в оптималните граници. Не поставяйте горещи храни директно в хладилника – това може да повиши общата температура. Редовно почиствайте хладилника, за да предотвратите развитието на мухъл и неприятни миризми. Правилното разпределение и съхранение на продуктите не само удължава техния живот, но и гарантира, че те са безопасни за консумация. Спазвайте тези насоки и ще се радвате на свежи и качествени храни по-дълго време, пише dariknews.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Намериха заместник на Димо Алексиев
12:55 / 04.02.2025
Започнаха да ги махат в центъра на Варна
15:49 / 03.02.2025
Глобяват Сашо Кадиев
17:02 / 04.02.2025
Радина Червенова и Коко Каменаров чакат бебе
17:14 / 03.02.2025
Варненци: Такова нещо в Морската градина никога е нямало
13:36 / 04.02.2025
Варненци: Правят нещо до плод-зеленчуковата борса
16:38 / 03.02.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове? | ||
Много добре (515) | 15% | |
Добре, но можеше и по-добре (479) | 14% | |
Не се справи (656) | 19% | |
Пълна трагедия (1821) | 52% |
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: